Pallontallaajat.net
Valikko

Sohvista ja surffauksesta

Yllätyn usein kuinka puolet ihmisistä joita tapaan, tietää mitä sohvasurffaus suurin piirtein on, kun taas puolet ei ole koskaan moisesta kuullutkaan. Moni kuvittelee sohvasurffaamisen lähinnä “ilmaiseksi majoitukseksi”, mikä osittain pitää paikkansa, mutta on paljon muutakin. Itse koen sen uusiin ihmisiin ja heidän kulttuurisesti erilaiseen arkeen tutustumiseksi. Voi kuulostaa jaarittelulta, mutta en voi sanoin kuvailla sitä tunnetta, kun tuntee saaneensa uuden ystävän ja oppii ymmärtämään hänen kultuuriaan paremmin.

556523_361890410549032_235986467_n

Hurmaavat saksalaiset hevimiehet Savonlinnassa.

IMG_2417_2

Ulmilainen Achim esitteli myös ystäväpiirinsä.

Itse liityin sohvasurffausyhteisöön vuoden 2010 alussa, sillä suunnittelin kokeilevani sitä tulevan kesän reissuillani. Nykyään suunnitellessani uusia matkoja, tarkistan heti ensimmäisenä löytyisikö vierailemastani kaupungista ketään mielenkiintoisen ja tutustumisen arvoista sohvasurffaria – ja yleensä löytyykin. Moni saattaa miettiä, onko tuntemattoman ihmisen luona majoittuminen tai hänen majoittamisensa turvallista, mutta kysehän on molemminpuolisesta luottamuksesta. Kumpikin on varmasti aluksi yhtä varautunut ja jännittynyt. Sitä paitsi profiilissa näkyvät aikaisemmin surffarin kanssa tekemisissä olleiden suositukset, joista voi helposti ottaa selvää millaisesta tyypistä on kyse.

Sohvasurffauksen aloittaminen ei ole sen vaikeampaa kuin muihinkaan nettiyhteisöihin liittyminen. Profiilin tekeminen vaati hieman aikaa, mutta siihen kannattaa panostaa. Majoittajien löytäminen ja surffarien hyväksyminen luokseen on sitä helpompaa ja mukavampaa, mitä enemmän tietää toisesta ennen kasvokkain tapaamista. Valokuvaa ei voi kylliksi korostaa, sillä se lisää luotettavuuden tunnetta ja tuo profiilin tekijän persoonaa entistä enemmän esille. Kannattaa siis kertoa rehellisesti itsestään ja siitä mistä pitää tai ei pidä. Valitettavasti sivustoa ei ole mahdollista saada suomen kielellä, joten jonkin tasoinen englannin kielen ymmärtäminen on suotavaa.
Jos olet kirjoittamassa majoittautumispyyntöä jollekulle, sietää muistaa tietyt etikettisäännöt. Majoittaja haluaa tietää miksi haluaisit majoittua juuri hänen luonaan ja tutustua juuri häneen. Kannattaa siis osoittaa, että ole lukenut hänen profiilinsa. Ethän haluaisi itsekään tuntea toimivasi jonkun väliaikaisena hostellina.

IMG_4110

Brasilialaista henkeä Dublinissa.

IMG_1495

Ricon opastamalla turistikierroksella Dresdenissä.

Majoittajan kannattaa kuvailla “sohvaansa” tai sitä paikkaa, jossa surffari pääsee nukkumaan ja kuinka monta ihmistä hän kykenee majoittamaan samaan aikaan. Kannattaa myös hieman kertoa ympäristöstä, esim. matkat keskustaan tai pääseekö sinne jollain kulkuneuvolla. Itse olen varannut pari vieraspeittoa, tyynyä ja lakanat, joita surffarit voivat käyttää. Tällöin heidän ei ole välttämätöntä raahata mukana omia makuupussejaan. Saman kohtelun he saavat kuin muutkin vieraani.
On hyvä mainita täytyykö surffarien hankkia omat eväänsä, syövätkö he sinun kanssasi vai jaatteko keskenänne ruokailukulut. Minulla on ollut tapana käydä surffarien kanssa kaupassa ja olemme sitten yhdessä päättäneet mitä teemme ruoaksi ja jakaneet siitä koituneet kulut.

Surffaaminen ja etenkin majoittaminen vaatii hieman omistautumista, sillä ainakin omat surffarini toivovat usein, että voisin esitellä heille kaupunkia ja viettää aikaa heidän kanssaan. Itse en ainakaan kehtaa olla emäntä, jolla ei ole aikaa tutustua majoitettaviin surffareihin. Jos siis tiedän, ettei minulla ole aikaa hengailla heidän kanssaan, kieltäydyn kohteliaasti majoituspyynnöstä tai kerron heille jo alkuunsa, että heidän tulee kyetä viihdyttämään itse itseään sen aikaa, kun minä olen esimerkiksi töissä tai koulussa.

Eri kaupungeissa järjestetään sohvasurffaajien yhteisiä tapaamisia, joten mikäli tällainen mahdollisuus tarjoutuu, kannattaa käydä tutustumassa toimintaan. Muut kokeneemmat surffaajat voivat antaa vinkkejä ja jakaa omia kokemuksiaan. Itse olen osallistunut surffarien kahvilatapaamiseen Savonlinnassa sekä piknikille Dublinissa ja Kuopiossa.

1t783y3_1

Ihana meksikolainen Angie tutustui suomalaiseen bilekulttuuriin.

Plussat:

 • Uudet tuttavat ja jopa ystävät.
 • Saat paremman käsityksen tietyn maan kulttuurista ja arjesta, kun pääset kohtaamaan sen luonnossa, etkä vain hotellilla muiden turistien kanssa notkuessa.
 • Majoittaja osaa antaa sinulle vinkkejä sellaisista paikoista, joihin et matkallasi välttämättä muuten törmäisi ja parhaassa tapauksessa opastaa sinut sinne!
 • Parannat kielitaitoasi.
 • Budjettimatkailija voi tuskin kieltäytyä ilmaisesta majoittumisesta.
 • Jos olet itse majoittunut jonkun luona, voit varmasti sitä vastoin majoittua hänen luonaan seuraavalla matkallasi.
 • Monet surffaajat kertovat profiilissaan, mitä he osaavat ja voivat opettaa muille surffaajille. Jos siis olet kiinnostunut oppimaan kitaran soittoa, kannattaa etsiä surffari, joka on valmis antamaan neuvoja sillä saralla.
 • Jos et halua majoittua tai voi majoittaa, on aina mahdollista vain tavata ihmisiä kahvittelun, bilettämisen tai retkien merkeissä. Itse olen kokeillut kaikkia ja se on aivan yhtä hauskaa.

Miinukset:

 • Jos persoonat ja ajatukset eivät kohtaakaan ollenkaan, mutta yleensä avoimin mielin kulkeva tyyppi vältää tällaiset törmäykset helposti.
 • Majoittajan löytämiseen ja hänelle kirjoittamiseen täytyy käyttää hieman aikaa. Toisinaan vastauksen odottaminen voi viedä aikaa tai sitten hän, jolle olet kirjoittanut ei vastaa ollenkaan.
 • Yhteisöön on liittynyt myös muutama henkilö, jotka saattavat lähettää sinulle “Hey, do you wanna be my special friend?” -tyyppisiä viestejä, mutta eihän sellaisiin tarvitse mitään vastata.
477

Sohvasurffarien yhteinen retki Irlannissa.

IMG_4420

Cleber tutustutti Dublinilaiseen rock-kulttuuriin.

Liity siis sinäkin mukaan yhteen maailman hienoimmista ja ihmisystävällisimmistä yhteisöistä: www.couchsurfing.org

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus