Pallontallaajat.net
Valikko

Kaduntallaajan opas Rovaniemelle

Entinen Sampo-aukio, nykyinen Lordin aukio.

Yli 20 vuotta Lapin pääkaupungissa asuneena olin kuvitellut tuntevani sen läpikotaisin, mutta ryhtyessäni tekemään pientä opasta sen palveluista, tulin huomanneeksi, kuinka osa niistä on jäänyt minulle täysin pimentoon. Nykyään kävellessäni sen katuja kamera taskussani, tunnen itseni aivan turistiksi. Kaikki vaikuttaa samalla niin tutulta ja turvalliselta, ja samalla niin ihmeelliseltä ja uudenkarhealta. Tuntuu, että olen vasta nyt herännyt ja kiinnostunut enemmän synnyinkaupunkini tarjoamista mahdollisuuksista, joista haluan palavasti ottaa selvää.

Oman lapsuuteni Rollon muistan pienenä kaupunkina, josta löytyivät kaikki tarvittavat palvelut, mutta joka tietyllä tapaa koettiin syrjäiseksi tuppukyläksi. Nykyään se muuttuu ja kasvaa niin huimaa vauhtia, etten ole pysynyt perässä enää pariin vuoteen. Toisaalta olen oikein ylpeä kotikaupungistani, joka on ottanut itseään niskasta kiinni ja nostanut itsensä kartalle. Turisteja virtaa joka joulu ihmettelemään Lapin taikaa ja paikalliset asukkaatkin löytävät kaupungista lähes kaiken toivomansa. Uusia yrityksiäkin syntyy jatkuvasti värittämään palvelutarjontaa.

Maisemiensa puolesta kaupunki on pysynyt ennallaan ja luonto onkin yksi niistä tärkeimmistä seikoista, miksi Lappia ja Rovaniemeä niin kovasti kaipaan. Omalta kotioveltaan pääsee suoraa hiihtoladuille Kemijoen jäälle, luontoreittejä ja pururatoja on loputtomasti, ja luonnonrauhaan pääsee melko helposti tarvitsematta ensin kävellä koko keskustan läpi tai joutumatta ajamaan ensin autolla sopivalle lähtöpisteelle. Kemi- ja Ounasjoki virtaavat koko ajan vierellä ja mihin tahansa ilmansuuntaan lähdetkin, aina on mahdollista tehdä sopivan pituinen lenkki.

Ainoat seikat, joista en liiemmin välitä, ovat kotikaupunkini syrjäinen sijainti muusta Suomesta (yli 800 km ajaminen tai monen tunnin junamatka Etelä-Suomeen eivät houkuttele) sekä sen suhteettoman tylsä arkkitehtuuri. Toisaalta viimeksimainitusta seikasta on kiittäminen saksalaisjoukkoja, jotka 1944 polttivat koko kaupungin matalaksi sekä jälleenrakennusvuosien typerää “betonikuutiot ovat pop” -ajattelutapaa. Onneksi Rovaniemeltäkin löytyy muutamia arkkitehtuurisia helmiä, ja nykyään rakennusten suunnitteluun käytetään enemmän aikaa ja mielikuvitusta.

Niin ja onhan siellä nyt ihan pirun kylmäkin.

Moni on kysynyt minulta kulmiaan kurtistaen, koenko Rovaniemen todellakin olevan Lappia. Kyllä koen. Lappikin jaetaan sekä eteläiseen että pohjoiseen osaan, mutta kaikki se kuuluu kuitenkin yhtälailla itse Lapin lääniin. Vaikka Lapin pääkaupungista ei löydykään yhtä paljon jänkhää puhuvia lappalaisia, neljäntuulenhattuisia saamelaisia, poromiehiä tai vaikka itse poroja (jotka kaikki kuuluvat ulkopaikkauntalaisten kliseisiin mielikuviin Lapista), kuin aivan pohjoisimmilta perukoilta, se edustaa yhtä lailla Lappia kuin kaikki muutkin läänin paikkakunnat.

Seuraavaksi alan erittelemään synnyinkaupunkini palveluita parhaista ravintoloista ja kahviloista baareihin ja klubeihin, museoista ja viihdepalveluista kuntoilupaikkoihin, kauppoihin, puistoihin ja tunnetuimpiin turistinähtävyyksiin. Arviot ovat tietysti vain omia mielipiteitäni kyseisistä mestoista, mutta niistä on hyvä lähteä itse tekemään omia johtopäätöksiään ja käydä tsekkaamassa pitävätkö mielipiteet paikkaansa. Tarkoitus oli lähinnä tehdä kätevä, pieni tietopaketti erilaisista palveluista Rovaniemelle matkaaville tai sinne muuttaville tiedonhakijoille. Ei tarvitse sitten kenenkään Suomi24:ssa huudella, että mihin baariin kannattaa lauantai-iltana suunnata, kun se löytyy täältäkin. ;)

Alvar Aallon suunnittelema “poronsarviasemakaava”.

PIENTÄ KNOPPITIETOA ROVANIEMESTÄ:

– Rovaniemi on pinta-alaltaan Euroopan suurin kaupunki.
– Rovaniemeltä löytyvät Lapin lennosto ja Lapin ilmatorjuntarykmentti.
– Yksi Suomen kuudesta hovioikeudesta sijatsee sekin Lapin pääkaupungissa.
– Muutamia kuuluisia rovaniemeläisiä: kirjailija Jari Tervo, Euroviisuvoittaja Lordi, laulaja Antti Tuisku, lumilautailija Antti Autti, alppihiihtäjä Tanja Poutiainen sekä rap-artistit Hannibal & Soppa.

Stalkkaa rovaniemeläistä elämänmenoa Web -kameralla tästä linkistä.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.