Pallontallaajat.net
Valikko

Savolaista VOEMAA

Koska toissa viikonlopun satoi vettä sekä tihuttamalla että kaatamalla, olivat ulkoilma-aktiviteetit suhteellisen vähissä. Eräs Kuopiossa asuva ystäväni sai houkuteltua minut ja poikaystäväni tutustumaan Kuopion uuteen, savolaisittain veikeästi nimettyyn kiipeilykeskukseen, joka oli pitänyt avajaisensa vain viikkoa aikaisemmin. Itse olen kokeillut boulderointia vain pari kertaa aiemmin Rovaniemellä ja seinäkiipeilyä valjaissa kerran Saksan reissullani, joten tuntuma kiipeilyyn oli osittain tuttu, mutta loppujen lopuksi myös aivan uusi juttu.

Kuvatrikki: olin oikeasti alle metrin korkeudessa patjasta.

Ideana boulderoinnissa on kiipeillä noin 5 metrin korkuista seinää pitkin ennalta määrättyjä reittejä, jotka on merkitty värikkäin otekahvoin. Olen aikaisemmin vain kiipeillyt menemään tarttuen kiinni aina sopivasta ulokkeesta, mutta tällä kertaa huomasin, kuinka suunniteltujen reittien seuraaminen toi mukavaa haastetta touhuun. Boulderoinnissa ei käytetä köysiä tai valjaita, vaan pyritään kiipeämään ylös tavoiteltuun päämäärään ja joko laskeutumaan hitaasti alas tai hyppäämällä patjalle. Patjalle hyppäämistä kannattaa aluksi harjoitella, jotta vältytään huonoilta alastuloilta ja mahdollisilta nilkkojen nyrjähdyksiltä.

Toisinaan tiettyjen reittien kipuaminen aloitetaan istuma-asennosta, mikä tuli minulle taas uutena tietona. Reittien vaikeustaso vaihtelee ja se merkitään numeroin, alkaen 4:stä. Mitä suurempi numero, sitä haastavampi reitti. Myös numeroiden jälkeen merkityillä kirjaimila voidaan spesifioida reitin haastavuutta. Kannattaa tiedustella lappusten merkintöjä osaavalta henkilökunnalta, joka kertoo enemmän niiden merkityksestä.

Voemasta löytyy myös köysikiipeilyyn tarkoitettu 8 metrin seinä, jonka käyttämiseen täytyy kuitenkin käydä ensin kurssi ja suorittaa näyttökoe. Valjailla kiipeilemisessä täytyy aina olla joku alhaalla varmistamassa köyttä, joten turvallisuustekijät on äärimmäisen tärkeä huomioida.

Aloittelija voi shokeeraantua parista boulderointiin liittyvästä seikasta: ensinnäkin kiipeilyyn tarkoitetut kengät ovat äärimmäisen epämukavat, mikä on täysin normaalia. Kengissä varpaat kääntyvät hieman koukkuun, niiden tulisi olla napakat jaloissa ja ne tuntuvat puristavan kävellessä. Rakoilta tai kovettumilta on lähes mahdoton välttyä ja jonkin ajan kiipeilyn jälkeen kämmenet ja sormet todennäköisesti aristavan himpun verran. Meidän sormemme olivat loppuillan kipeät ja eräs ystäväni sanoikin, että hänen oli ollut jokseenkin haastavaa näpytellä tietokoneensa näppäimistöä sormien arkuuden vuoksi. Itselläni taas tietyt puristusliikkeeseen osallistuvat käsivarren lihakset olivat seuraavana päivänä arat, mutta kipu meni onneksi päivässä ohi.

Magnesiumjauheen pöllyäminen kuuluu asiaan…

… samoin kuin rakot ja kovettumat.

Yllätyin positiivisesti kiipeilykeskuksesta ja reittien monipuolisuudesta. Seiniä löytyy haastavuudeltaan laidasta laitaan ja uskon, että jokainen löytää itselleen mieluisan ja tasoisen kiipeilyreitin. Ei ole väliä, oletko aloittelija vai kokenut kiipeilijä, sinut otetaan kyllä avoimesti vastaan nenänvartta pitkin katsomatta. Paikalla on todennäköisesti aina joku hieman kokeneempi kiipeilijä, jolta voi kysellä vinkkejä ja neuvoja, ja uskoisin, että myös ystäviä on helppo löytää sosiaalisen ilmapiirin ansiosta.

Aikuisten kertakiipeily Voemalla maksaa 13 euroa (sis. kengät), 10 kerran kortti 75 euroa ja kuukausikortti 60 euroa. Vuosijäseneksikin voi liittyä, mikäli harrasteesta enemmänkin innostuu. Myös alle 15-vuotiaat ovat tervetulleita kiipeilemään, mutta vain aikuisen seurassa.

VOEMA Kiipeilykeskus
Kaivotie 23, Kuopio

Strategian suunnittelu on osa boulderointia.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.