Pallontallaajat.net
Valikko

FLORIDA – Yhdysvaltojen tropiikki

IMG_6238

Ajattelin tehdä pienen muistelomatkan menneisiin reissuihin ja käydä hieman läpi mieleen jääneitä seikkoja vuosien takaisilta perhematkoiltani, aikaa ennen itsenäisen reissaamisen ja kattavien reissuraporttien kirjaamisen aloittamista. Vuonna 2009 pakkasimme kapsäkkimme ja suuntasimme uusioperheemme kanssa Floridan aurinkoon haistelemaan merituulta, hakemaan kullanhohtoista rusketusta ja räpeltämään dollareiden kanssa. En ollut koskaan aikaisemmin astunut jalallanikaan Euroopan ulkopuolelle, joten Atlantin ylittäminen ja täysin uusi manner aiheuttivat sekä jännityksen että innostuksen väreitä selkäpiissä. Matkan ajankohta istui heinäkuun lopun ja elokuun alun välimaastoon ja kesti yhteensä 10 päivää. Jo yhdeksän tunnin lentomatka Virgin Atlantic -lentoyhtiöllä oli ensikertalaiselle elämys, sillä en ollut koskaan istunut yhtä modernissa ja kolme penkkiriviä kattavassa lentokoneessa. Matka sujui joutuisasti tuoreimpia leffoja edessä olevan istuimen selkänojaan kiinnitetystä screenistä katsellessa, samalla kun ruokaa ja juomaa kannettiin eteen harvase väliä. Tuntui kuin olisin nauttinut ykkösluokan palveluista, vaikka se todennäköisesti oli vielä kaukana siitä.

IMG_6297

Kämmenen kokoisia heinäsirkkoja.

IMG_6318

IMG_0276

IMG_0242

Floridan eläimistöä.

Hotellimme ja vakituinen majoittumispaikkamme sijaitsi Fort Lauderdalen kaupungissa, mutta 10 päivän aikana ehdimme tehdä vuokra-autolla useita retkiä sekä lähiympäristöömme että hieman kauemmaksikin. Etäisyydet joka paikkaan olivat pitkiä, kuten odottaa saattaa, mutta road tripit olivat toisaalta oiva tapa katsella ympäristöä, samalla kun autoradiossa raikasi country -musiikkia soittava kanava ja lättähattutunnelma oli käsinkosketeltavissa.

IMG_6228

IMG_6252

IMG_0958

Fort Lauderdalen veneilykulttuuria.

IMG_0468

IMG_6243 (kopio)_123

IMG_0255_1

Evergladesin alligaattoreja kuhisevilla soilla.

IMG_0274

IMG_6279

IMG_6307

Jokainen päivä oli porottavan kuuma trooppisesta ilmastosta johtuen ja muistan laihtuneeni reissun aikana useammankin kilon. Eihän tuo sinänsä mikään ihme ollut, sillä paahtavassa ilmassa ruokahalu oli melko olematon ja vettä kului ruoan sijasta tuplamäärä. Koko matkan aikana ei tehnyt juuri mieli syödä hampurilaisia tai pihvejä, vaan porskutin enimmäkseen menemään erilaisilla viileillä salaateilla ja hedelmillä (sekä muutamilla Ben & Jerry’s jäätelöillä). Hiostavasta ilmasta huolimatta yritin pitää yllä kuntoani käymällä muutaman kerran hotellin kuntosalilla, tennistä pelaten sekä rannalla juosten. Biitsin laidalla oli vatsalihaspenkkejä ja leuanvetotankoja, joissa samat, ruskettuneet lihaskimput bodasivat päivittäin itseään ikuiseen rantakuntoon. Tässä täydellistä bikinivartaloa vaalivassa ilmapiirissä olisi ollut todella vaikea heittää läskiksi.

IMG_6259

The Cheesecake Factory! Omnomnom…

Toisaalta aina ei tarvitse mennä ihan äärimmäisyyksiin. Muistan vieläkin kuinka olin ostanut hotellin viereisestä matkamuisto-rihkama-kojusta puna-valkoiset Baywatch-tyyliset minishortsit, joissa päätin eräänä iltana lähteä rantahiekalle juoksemaan. Juoksin valkoisessa topissani ja punaisissa shortseissani hidasta Hasselhoff -juoksua hiekka pöllyten, kun vastaani hölkkäsi floridalaismies omissa kulahtaneissa treenivaatteissaan. Minut nähdessään miehen suupielille muotoutui hymyntapainen, kunnes toisemme ohittaessa hän purskahti nauruun. Tajusin, että yritykseni näyttää yhtä coolilta kuin Pamela ollutkaan toiminut suunnitellun mukaisesti ja juoksin rivakasti naama punaisena takaisin hotlalle. Ja se oli muuten viimeinen kerta kun käytin kyseisiä shortseja sen reissun aikana.

IMG_0345

Tämän baarin hämyssä Hemingwaykin vietti aikaansa.

Autoreissuja teimme muun muassa Miamiin, Key Westiin, Orlandoon, Naplesiin ja Cape Canaveraliin. Pääsimme näkemään Evergladesin suoalueen alligaattorit, nauttimaan vauhdin huumasta (ja minun tapauksessani ympäri kääntyneestä mahalaukusta) Universal Studiosin vuoristoradoissa, ihmettelemään J. F. Kennedy Space Centerin avaruuskalustoa, fiilistelemään Miamin pastellinsävyisiä rakennuksia sekä ihastelemaan Key Westin ja Naplesin hellyyttäviä puutaloja, pieniä taidegallerioita ja rauhallista tunnelmaa. Miamissa paikansimme aivan sattumalta Miami Ink tatuointistudion, josta allekirjoittanut ohjelman fani tietysti silminnähden innostui, sekä pääsimme jännäämään Florida Marlins vs Chicago Cups baseball -ottelua (jonka ensiksi mainittu floridalaisten suureksi iloksi vei). Ostostaivaan meille tarjosi Fort Lauderdalen lähistöllä sijaitseva, USA:n kuudenneksi suurin ostoskeskus Sawgrass Mills, jonka kokoista en ollut tai ole vielä tähän päivään mennessäkään nähnyt. Ainoa asia, mikä taisi haluista huolimatta jäädä kokeilematta, oli Key Westin kuuluisa Lime Pie.

IMG_0323

IMG_0327

IMG_0351

Rakas joulupukki, ensi vuonna minäkin haluaisin oman viidakon etupihalle.

IMG_0421

IMG_0435

IMG_0432

J. F. Kennedy Space Center

IMG_0456

IMG_0400

IMG_6501

Universal Studios

IMG_6508

Kokonaisuudessaan ensikosketus Amerikan mantereeseen oli mieluinen ja mieleenpainuva, mutta eräs seikka jäi myös hieman häiritsemään: Olin koko ajan odottanut pääseväni keskelle periamerikkalaista kulttuuria, enkä ollut osannut huomioida kulttuurisesti tai ilmastollisesti aluetta, jolle olimme suuntaamassa. Fort Lauderdalessa todellisuus sitten iskikin päin kasvoja, kun huomasin suuren osan ihmisistä tolkkaavan espanjaa ja olevan muutenkin huomattavan tummahipiäisiä ja tukkaisia nappisilmiä. Vaikutti aivan siltä kuin olisin astunut tutulle ja turvallisille Espanjan aurinkorannikolle. Jäin tuolloi kaipaamaan perinteistä amerikkalaista meininkiä, mutta nyttemmin olen tajunnut, kuinka suuresta mantereesta Yhdysvalloissa loppujen lopuksi on kyse ja kuinka laajalla skaalalla kulttuurisia ja ilmastollisia eroja siihen mahtuu. Eli seuraavalla kerralla Coloradoon tai Idahoon.

IMG_6412

Tässä on sitä jotain!

Lievänä shokkina tuli myös tieto Yhdysvaltojen tiukasta alkoholilaista. Vaikka olin Suomen laissa ollut täysi-ikäinen jo hyvän aikaa, en Floridassa saanut koskea alkoholituotteisiin, sillä olin vielä alle 21-vuotias. Jouduin siis katselemaan kieli pitkällä vierestä, kun puolet kriteerit täyttävistä ryhmäläisistämme sai nauttia värikkäistä ja hedelmäisistä drinkeistä. Tämä seikka jaksoi jurppia joka kerta, kun tallustin auringonoton lomassa pyytämään hotellin allasbaarista mehu- tai limpparilasillista, samalla kun muut siemailivat viileän virkistäviä mojitoja.

IMG_0295

IMG_6333

Miami beach

IMG_0306

IMG_6360

IMG_0465

My name is Forrest Gump. People call me Forrest Gump.

@wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Ei kommentteja

Jätä vastaus