Pallontallaajat.net
Valikko

You gotta feel BERLINER!

IMG_6413_german_copyright

Vastaanotin rantapallolta sähköpostitse kutsun ottaa osaa Berliini-aiheiseen blogihaasteeseen, jossa pyydettiin matkabloggaajia jakamaan parhaat vinkkinsä tähän lumoavaan Euroopan kaupunkiin. Vaikka palasin vasta eilettäin kotiin Aasian reppureissuiltani, rinkat makaavat eteisessä purkamattomina, lukuisat valokuvat odottavat läpikäymistään ja edellämainitun blogihaasteen “eräpäivä” on tänään, en voinut mitenkään vain ignoorata sitä. Saksa kuuluu omiin henkilökohtaisiin suosikkimaihini ja sen pääkaupunki teki minuun muutamia vuosia sitten niin lähtemättömän vaikutuksen, että sen jälkeisen ajan olen lähinnä vain odottanut paluumahdollisuutta.

Voisin luetella kasapäin historiallisia nähtävyyksiä, tunnelmallisia ravintoloita ja urbaaneimpia liikkeitä visan vingutukseen, mutta ne kaikki on jo mainittu muiden haasteeseen osallistuvien bloggareiden ihastuttavissa ja matkakuumeen äärimmilleen nostattavissa postauksissa (Suosittelen ehdottomasti vilkaisemaan jokaisen tärpin! Listan Berliini-vinkeistä löydät täältä). Henkilökohtaisesti paras ja toimivin reissuvinkkini, jonka haluan kaikille Berliiniin halajaville jakaa, on kuitenkin hyvin yksinkertainen:

Tutustu vähintään yhteen paikalliseen.

Aito berliiniläinen osaa opastaa sinut kulttuurinsa, historiansa ja asfalttiviidakkonsa saloihin, maistattaa sinulla kaupungin parhaan currywurstin, neuvoa sinulle kuinka lausua katujen nimet oikein ja mitä levottomia kujia välttää iltaisin sekä esitellä sinut mielenkiintoisimmille ystävilleen. Hän on boheemi ja persoonallinen maailmankansalainen – ei välttämättä alkuperältään lähelläkään saksalaista, mutta sydämeltään puhdas berliiniläinen. Berliinissä erityisen hienoa onkin juuri sen monikansallinen ilmapiiri, jossa alunpitäen turkkilainen maahanmuuttajakin voi täysin varauksetta kutsua sitä kotikaupungikseen.

Muistan vieläkin kuin eilispäivät, kun tapasin omat “berliiniläiseni”. Ensimmäinen kohtaaminen tapahtui Suomessa vuosia sitten. Hänellä oli kiharat hiukset ja rosoinen, massasta poikkeava tyyli – sellainen jonka jokaisella itseäänkunnioittavalla berliiniläisnuorella kuvittelisi olevan. Hänen olkalaukkuunsa oli kirjailtu punk-bändien kangasmerkkejä ja hymyillessään hänen silmäkulmiinsa tuli naururyppyjä. Hän esitteli maataan ja kaupunkiaan power pointilla, puhuen englantia hauskalla saksalaisaksentilla. Koko luokkahuone kuunteli hiljaa ja ihasteli valokuvia kunnioitusta herättävästä Brandenburgin portista, taivaisiin kohoavasta televisiotornista ja vaiteliaaksi vetävästä Checkpoint Charliesta. Vaikka ihastuksen palo rouheaan berliineriin pian hiipuikin, se ei tehnyt samaa kaupungin suhteen, vaan ennemminkin roihahti liekkeihin.
Toinenkaan kohtaaminen ei tapahtunut Berliinissä, ei edes Saksassa, eikä hän ollut syntyperäinen saksalainenkaan. Matkustimme päivän samassa porukassa, toisessa maassa, enkä muista koska yksi matkustuspäivä olisi kirvoittanut niin monet naurut, niin useaan otteeseen päivän aikana. Muistot näistä kohtaamisista eivät vielä tähän päivään mennessäkään ole menettäneet kultareunuksiaan, vaan ainoastaan nostattaneet kuumetta päästä tapaamaan lisää upeita berliiniläisiä persoonia heidän omassa ympäristössään (okei, tuo viimeinen lause kuulosti aivan luontodokumentista repäistyltä…).

Berliinissä jokainen kadunkulma henkii menneisyydestä: historia havisee syksyn kellastamissa lehdissä (itse rakastuin juuri syksyiseen Berliiniin) ja sen haamut kuiskivat graffitien ja murtumien peittämissä betonimuureissa. Modernista Berliinistä saa parhaimman kuvan hengaamalla paikallisten kanssa ja tutustumalla heidän mielipiteisiinsä ja käsityksiinsä kaupungista. Pyydä opastasi taluttamaan sinut hänen lähipubiinsa täyteläiselle vehnäoluelle tai nappaa elintarvikeliikkeestä mukaan pari radleria, joiden kanssa suuntaatte puistoon perinteiselle pussikaljalle. Matkallanne ympäri kaupunkia et voi olla törmäämättä useaan otteeseen värikkäisiin karhuihin (The Buddy Bears). Otata valokuva jokaisen karhun kanssa ja kerää otoksista reissun jälkeen värikäs ja piristävä kuvakollaasi seinällesi muistuttamaan onnistuneesta kaupunkilomastasi.

Miksi siis valita kulkevansa nenä kiinni opaskirjassa, kun voisi sitä vastoin nauttia todellisen oppaan seurasta? Parhaassa tapauksessa muutamien henkevien keskusteluiden ja naurun täyttämien hetkien jälkeen voit kutsua tätä henkilöä ystäväksesi. Ps. Tämä ajatus kannattaa ottaa omakseen myös muualla, kuin Berliinissä matkustaessa. Toimii takuuvarmasti ympäri maailmaa! Uuden berliiniläisen ystäväsi voit bongata jo ennen matkaa netistä tai sitten vain kävellä rohkeasti ensimmäisen mielenkiintoiselta näyttävän persoonan luo tiedustelemaan, lähtisikö hän kanssasi dönerille.

Myös useat muusikot ovat rakastuneet Berliinin sykkeeseen. Kuuntele linkeistä, millaiseen muotoon he ovat tunteensa kaupungista pukeneet:

Culcha Candela – Berlin city girl
Setä Tamu – Jos sä joskus päädyt Berliiniin
The 69 Eyes – Feel Berlin
David Bowie – Where are we now?
Peter Fox – Schwarz zu Blau
Bushido – Berlin
Marlene Dietrich – Das ist Berlin
Seeed – Dickes B

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

3 Kommentit

 • Vastaa Anne syyskuu 1, 2013 09:26

  Me oltiin pari viikkoa sitten Berliinissä käymässä ja allekirjoitan kyllä tuon sinun vinkin että tutustu paikalliseen täysin! Mulla on siellä yks kaveri kenen kanssa ei oltu nähty yli 7 vuoteen ja aikoinaan ollaan tutustuttu vaihtarivuoden aikana Japanissa, mutta kun ilmoitin että ajetaan Berliinin kautta niin sovittiin treffit. Ja käytiin pussikaljalla, tietysti :D Vähän lyhyeksi jäi tutustuminen Berliiniin, kun oltiin siellä vain 2 päivää, mutta paikallinen kamu olisi kyllä varmasti näyttänyt enemmän mestoja ja tutustuttanut meitä Berliiniin lisää jos oltaisiin oltu kaupungissa pidempään. Omasta mielestäni kaupunkiin kuin kaupunkiin tutustuu parhaiten paikallisen opastamana :) Ainakin siten pääsee tutustumaan siihen “todelliseen” kaupunkiin ja kulttuuriin, ei vaan pelkkiin turistinähtävyyksiin.

 • Vastaa Enni syyskuu 2, 2013 21:05

  Toisaalta jos on juurikin vain pari päivää aikaa tutustua kohteeseen, niin paikallinen osaa varmasti neuvoa ne ykkösmestat, joihin vähäinen aikansa kannattaa kuluttaa. :) Ei tarvitse sitten hirveällä hopulla rynniä jokainen nähtävyys läpi ja huomata lopuksi, että puolet olisi voinut jättää suosiolla kokonaan kiertämättä tai sitävastoin siirtää seuraavalle kerralle.

  Mainitsit tuon “ajetaan Berliinin kautta”. Olitteko autolla Saksaa kiertämässä vai suuntaamassa kenties johonkin kauemmas?

  • Vastaa Anne syyskuu 5, 2013 07:11

   Meillä oli sellanen 3 viikon autoilureissu, jossa päämääränä oli yhdet festarit Nürnbergin lähellä Saksassa. Ajettiin sinne Baltian, Puolan ja Tshekkien läpi ja kotimatkalla päätettiin pistäytyä Berliinissä, kun se oli sopivasti siinä reitin varrella matkalla takaisin :)

  Jätä vastaus

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.