Pallontallaajat.net
Valikko

MATKAPAHOINVOINTI

620x0_turbulenssi_lentokonesisalta_istockphoto1
Kuva täältä.

Todella mieltä ylentävä aihe, tiedän… Se vain sattuu näyttelemään hyvin merkittävää osaa omilla reissuillani, joten ajattelin ottaa asian puheeksi.

Olen kärsinyt matkapahoinvoinnista niin kauan kuin muistan. Perheen yhteisistä automatkoista ei paljon muita muistoja olekaan, kuin minä etupenkillä, muovipussi sylissä, katselemassa horisonttiin tai pahimmassa tapauksessa laattaamassa ojanpientareelle. Poikaystävääni huvittaa suunnattomasti se ironinen fakta, että rakastan matkustamista, mikä kuitenkin aiheuttaa minulle aina suurta kärsimystä juuri pahoinvoinnin takia. Vatsani velloo ja kurkkuani ahdistaa olinpa sitten autossa, bussissa, laivassa, lentokoneessa, junassa, huvipuistolaitteessa tai jopa hevosen selässä. Olen kuitenkin huomannut, että esimerkiksi itse ratin takana oleminen ei liikenteeseen keskittymisen vuoksi tuota ongelmaa, mutta kyytiläisen rooli kyllä.

Mitä keinoja teillä on tai tiedätte tuttavienne käyttäneen samaan ongelmaan? Itse olen tainnut kokeilla kaikkea mahdollista lääkepillereistä akupunktiopisteitä painaviin rannekkeisiin. Eniten on kuitenkin tullut vedettyä Marzine -nimisiä, apteekista saatavia tabletteja, jotka ovat toimineet kohtuullisesti aina, kun olen muistanut napata sellaisen tarpeeksi ajoissa ennen kulkuvälineeseen astumista. Tiedä sitten vaikuttaako lääke oikeasti vai placebo efektin kautta, mutta pääasia, että se jollain ihmeellä toimii.

Thaimaassa törmäsin ensimmäistä kertaa erityisiin pahoinvointiin käytettäviin mentolipuikkoihin, joiden haistelulla pyrittiin ehkäisemään huonoa oloa, migreeniä, huimausta yms. Istuin lentokoneessa menomatkalla erään thaitytön vieressä, kun lennon loppupuolella jouduimme pienen turbulenssin pyöritykseen. Täytin sekä omani että thaitytön paperipussit ja halailin pariin otteeseen vessanpönttöä. Mukava vierustoverini tiedusteli vointiani ja sanoi omistavansa apuvälineen vaivaani. Hän kaivoi laukustaan pienen puikon ja tokaisi “put it in your nose”. Onneksi en tehnyt työtä käskettyä aivan kirjaimellisesti, sillä puikko osoittautui juurikin haisteltavaksi mentolipuikoksi. Reissun aikana ostin itsekin oman vihreän teen tuoksuisen puikkoni, mutta huomasin pian, ettei sen vaikutus ole aivan niin voimakas, kuin minun tapauksessani tarvittaisiin. Seuraavaksi pitää kai ruveta kittaamaan inkivääriteetä tai suunnata asentohuimaushoitoihin. Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta mistään muista kotikonsteista tai luonnonlääkkeistä?

pumpkins-1
Kuva täältä.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa Jepulis syyskuu 9, 2013 10:00

    Minulla on käytössäni sama kikka kuin thaimaalaisilla eli mukanani on aina pieni tiikeribalsamipurkki, nytkin on olkalaukussani semmoinen. Sen haistelu auttaa pahoinvointiin, saman ajaisi tuo nenään istuva mentolipuikkokin, jota Suomessa käytetään lähinnä vain nenän avaamiseen flunssassa. Pahoinvointia minulle aiheuttaa kuitenkin eniten ällöt hajut, joten tiikeribalsami on eniten sitä varten. Kannattaa kokeilla, vaikka luulen sinun tarvitsevan jotain vahvempaa.

    Lapsena otin automatkoille mukaan parin omenaa, joita haistelin :) Suklaata ei kukaan olisi saanut autossa syödä, koska sen haju jostain syystä ällötti minua autossa.

  • Vastaa Enni syyskuu 10, 2013 07:55

    Hei täytyypä kokeilla tuota tiikeribalsamia! Ostin nimittäin juuri monta purkkia lihaskipuihin, mutta hyvä tietää, että sitä voi käyttää mahdollisesti muuhunkin. Hajujen tapauksessa mulla tekevät pahaa lähinnä rasvaiset ruoat. Suklaan suhteen olen sellainen hiiri, että sen syöminen auttaa pikemminkin unohtamaan kulkuvälineessä istumisen. :) Toisaalta jos huono mäihä käy, niin se myös tulee helposti ulos…

  • Jätä vastaus