Pallontallaajat.net
Valikko

Docventuresin Lihaton Lokakuu

1240272_632193196801854_1031969868_n

Tänään alkoi Docventuresin studiovieraan käynnistämä haaste, jonka hän osoitti Riku Rantalalle ja joka lumipalloefektin lailla laittoi haasteen kiertämään suomalaisten katsojien keskuuteen. Ideana on siis pitäytyä lihasta täysin koko lokakuun 2013 ajan tai vaihtoehtoisesti vähentää lihansyöntiä merkittävästi. Ovatko pallontallaajat ottaneet osaa Suomen tunnetuimman travellerikaksikon haasteeseen?

Itseäni lievästi huvittaa se seikka, että kyseisenkaltaisia kampanjoita liikkuu vuoden mittaan netin syövereissä useitakin, mutta olen nähnyt vain harvojen tuttavieni osallistuvan sellaiseen. Nyt kun kaikkien suuri sankari Madventures otti haasteen vastaan, pahimmat lihansyöjät, suurimmat seuraajat ja passiivisimmatkin kannanottajat ovat lähteneet haasteeseen mukaan. Tämä on tietysti kokonaisuudessaan valtavan hieno asia, eikä ole väliä kuka kampanjan loppupeleissä aloittaa, kunhan siihen saadaan mukaan mahdollisimman paljon ihmisiä. On kuitenkin mielenkiintoista seurata, kuinka suuri vaikutus rempseällä travellerikaksikollamme on meihin suomalaisiin. Mahtavaa, että meillä nykypäivänä on julkisuudessa ihmisiä, jotka omalla esimerkillään antavat muillekin kanssatallaajille uusia ajatuksia ja buustaavat kokeilunhalua. Suosittelen silti ottamaan osaa muihinkin lihattomiin kuukausikampanjoihiin esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.

“Suomalainen pisteli poskeensa viime vuonna keskimäärin 78 kiloa lihaa. Sen tuotantoon käytetetään 550 000 litraa vettä. Kuukauden lihattomalla säästyy siten 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä.” -toteaa Docventuresin Lihaton Lokakuu –facebook sivusto.

Itse olen aikanaan noudattanut 5 kuukautta kasvisruokavaliota, enkä kokenut sitä mitenkään ylitsepääsemättömäksi haasteeksi, vaikka sitä ennen melko kova lihankuluttaja olinkin. Nykyään en ole turhan tiukka asian suhteen, mutta pyrin silti mahdollisuuksien mukaan olla ostamatta lihaa kotiini, etenkin silloin kun olen ainoa syöjä. Aina ei tarvitse mennä äärimmäisyyksiin, sillä jo yksi pupunruokapäivä viikossa tekee rakkaalle maapallollemme ihmeitä, eikä vaadi meiltä sen suurempaa vaivannäköä.

Ja kyllä, osallistuin itsekin haasteeseen tukeakseni niitä A-luokan lihansyöjäystäviäni, joiden osanotosta olen äärimmäisen ylpeä. :)

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Riku Rantalan Helsingin Sanomien kolumni
Docventuresin nettisivut

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

 • Vastaa Anne lokakuu 2, 2013 07:33

  Mulla meni tää osallistuminen vähän mönkään, kun suunnittelin tämän viikon ruokia ja ostoskori täyttyi pelkästä lihasta.. :D

  Kiva idea kuitenkin, nyt olisi ollut hyvä sauma itsekin jättää liha vähäksi aikaa pois (tai kyllähän sitä nyt vielä mukaan kerkeää). Intiassa ja Nepalissa yhteensä 3kk reissatessamme ei syöty ollenkaan lihaa (paria mäkkivisiittiä ja yhtä korealaista ravintolaa lukuunottamatta), eikä se mun mielestä ollut mitenkään erityisen hankalaa. Päin vastoin, paikallinen kasvisruoka oli niin maukasta että sitä söi ihan mieluusti. Tuossa oli kyllä sekin syy, että haluttiin välttää sairastumista ja siksi jätettiin liha pois.

  Kasvisruoka on kyllä yleensä hyvää mutta ehkä monella on vielä sellanen vanhentunut käsite että kaikki kasvisruoka olisi vain jotain linssi-itumössöä joka maistuu rehulle tai sitten pelkkää salaattia (!!) ja siksi kasvisruokavaliota parjataan. Joskus kyllä harmittaa että esim. “tavalliset” ravintolat eivät panosta kasvisruoka-annoksiin niin paljoa ja tällä tavalla ehkä ruokkivat edelleen sitä kummastelua kasvisruokavaliota kohtaan.

 • Vastaa Enni lokakuu 4, 2013 10:57

  Kyllähän tuohon haasteeseen ehtii osallistua missä välissä tahansa. :) Itsekin sorruin kouluravintolassa parina ensimmäisenä päivänä liharuokiin, koska kasvisvaihtoehdot eivät houkutelleet sitten niin millään. Kuten sanoin, ei tätä liian vakavalla naamalla tarvitse ottaa ja itku kurkussa ituja niellä. Riittää, että edes vähentää lihankulutustaan. Itselläni on pari kasvissyöjäkaveria, jotka osaavat laittaa aivan tajuttoman maistuvaa kasvisruokaa. Sanovat, että kyse on yksinkertaisesti maustamisesta, mikä on aivan totta. Itseäni karsastuttaa toisinaan tehdä mitään kasvisruokaa juuri sen vuoksi, että olen toivottoman huono maustamaan mitään. Toisaalta sekin ongelma ratkeaisi kokeilemalla ja harjoittelemalla.

 • Jätä vastaus