Pallontallaajat.net
Valikko

Hiljainen huuto aavikolla

 

Kuva © Meeri Koutaniemi

“Vaikka olen yhä hengissä, en ole ollut oma itseni enää sen päivän jälkeen. En ole yhtä iloinen kuin ennen. Näen yhä painajaisia, joissa vuodan kuiviin. Kun muistelen sitä päivää, tunnen yhä sen kivun. Kun kasvan isoksi, en koskaan ympärileikkauta lapsiani. Se on kivuliasta.” Nada, 12, Egypti

Tänään 6. päivä helmikuuta on vietetty kansainvälistä tyttöjen ympärileikkausten vastaista päivää. Aktiivimatkailijoina meidän on tiedostettava reissueuforiastamme huolimatta myös maailman epäkohdat, joihin jokaisella meistä on mahdollisuus puuttua.

Kiteytettynä silpomisen tarkoituksenahan on pyrkimys rajoittaa naisen seksuaalisuutta ja varmistaa tämän neitseenä pysyminen avioliittoon asti. Legenda kertoo Egyptissä eläneestä Faaraon puolisosta, joka mustasukkaisuuttaan alkoi ympärileikata palvelustyttöjään, jottei hänen miehensä kiinnostuisi näistä.

Toinen ajatus on lähtöisin miehistä, jotka halusivat varmistua olevansa tulevan vaimonsa ensimmäisiä seksikumppaneita. Sen lisäksi, että naisen on silpomisen takia hankalaa tuntea seksuaalista nautintoa, tiedetään myös useiden miesten kertoneen, ettei seksi ympärileikatun naisen kanssa ole läheskään yhtä mielihyvää tuottavaa kuin ympärileikkaamattoman. Toisin sanoen nykypäivänä tästä “perinteestä” ei ole miehillekään mitään hyötyä!

Aberash Dinsa kertoo Faaraon hovista savimajaan -dokumentissa, kuinka naiset itse harjoittavat tyttöjen silpomista ja puhuvat sen puolesta, samalla kun heidän aviomiehensä elävät tietämättöminä siitä, miten toimenpide käytännössä heidän lapsilleen tehdään. Valistustyössä aviomiehille ja isille on esitetty videoita tyttöjen silpomisesta, minkä jälkeen miehet ovat palanneet itkien kotiin pyytämään vaimojaan lopettamaan moisen kauheuden. Ympärileikkaaminen on tiukkaan iskostunut tapa ja useat vanhemmat uskovat sen olevan välttämätön toimenpide, jotta heidän tyttärensä pääsisivät joskus naimisiin eivätkä joutuisi syrjimisen kohteeksi.

Tämän tunteita nostattavan, karmean tavan ja uskomuksen lopettamiseksi kampanjoidaan koko ajan, ja erityisesti valistustyö silvontaa harjoittavissa maissa ja yhteisöissä tuottaa onneksi koko ajan parempaa tulosta. Vuosittain yhä useampi yhteisö julistaa luopuvansa ympärileikkauksista ja yhä vähemmän tyttöjä joutuu silpomisen kohteeksi. Silti tehtävää on vielä paljon, jotta yksikään tyttö ei joutuisi tuhlaamaan kyyneleitään kyseisen asian vuoksi. Olen pohtinut, mitä voisin itse tehdä asian hyväksi ja sen myötä heitänkin jokaiselle tämän blogipostauksen lukeneelle tai silmäilleelle haasteen tehdä jotain silvottujen tyttöjen hyväksi. Se voi olla oma blogikirjoitus aiheeseen liittyen, keräykseen lahjoittaminen tai tuttavien informoiminen ja kannustaminen hyväntekoon. Tai jos työkaverisi tai naapurisi tulee maasta, jossa silpomista vielä yleisesti harrastetaan, ota asia puheeksi. Tiedustele hänen kantaansa ja jaa oma näkemyksesi hänen kanssaan.

Voit lukea aiheesta lisää seuraavista linkeistä:

Hetki ennen silpomista – Suomalaisvalokuvaajan otoksia Keniasta
Planin uutistiedote vuodelta 2013.
Unicefin tiedote vuodelta 2013.
Desert Flower Foundation
Nenäpäivä 2011 tv-lähetys
Faaraon hovista savimajaan -dokumentti osa 1 (Huom, voi järkyttää herkimpiä katsojia!)
Faaraon hovista savimajaan -dokumentti osa 2
End FGM

Rankasta aiheesta on kirjoitettu myös tositapahtumiin ja kirjailija Waris Dirien omiin kokemuksiin pohjautuva bestseller romaani Aavikon kukka (1998), joka taas on myöhemmin siirretty valkokankaalle koskettavaksi elokuvaksi (2009). Suosittelen tutustumaan jompaan kumpaan.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus