Pallontallaajat.net
Valikko

Kuopio-opas: Maestuvinta sapuskoo

Yleisen uskomuksen vastaisesti, Kuopiossa syödään muutakin kuin kalakukkoja. Uusia, mitä erilaisemmilla konsepteilla toimivia ravintoloita syntyy tämän tästä, mikä on tietysti minunlaiselleni kulinaristille ja uusien makujen etsijälle iloinen asia. Vielä on monta helmeä katsastamatta, sillä olen vasta suhteellisen tuore kuopiolainen, mutta luulen löytäneeni ainakin muutaman suosikin jo nyt. Tässä kuitenkin muutamia suosituksia niille, jotka sattuvat savon sydämeen nälkäisinä eksymään:

Lista on päivitetty 6.8.2018.

Konttiravintola Morton
Haapaniemenkatu 20
Mortonin tarjonnasta kuopiolaiset pääsevät nauttimaan kesäisin, kun se avaa konttinsa keskustaan aivan torin laidalle. Ulkoilmaravintolassa tarjoillaan mitä herkullisimpia burgereita ja salaatteja sekä lounashintaan että muinakin aikoina. Henkilökunta on ystävällistä ja terassipöydistä on mukava ruokahetken ajan seurailla vilkkaan kävelykadun elämää ja ihmisiä. Toisinaan ravintola joutuu säiden riepottelemaksi, mutta hyvällä kelillä se on aina täynnä.

Kallavesj
Käsityökatu 19
Miellyttävän omistajapariskunnan isännöimä, hinta ja laatusuhteeltaan erinomainen, rauhallinen lounasravintola Kuopion keskustassa. Lounas aikuisille 10€ ja lapsille 6,50€. Hintaan kuuluu salaatti, keitto, kaksi vaihtoehtoista pääruokaa, jälkiruoka sekä tietysti ruokajuomat. Ainoa asia, mikä tässä ravintolassa kaipaisi päivitystä, on sisustus, mutta onneksi hyvä ruoka kompensoi sitäkin. Täällä ei tarjoilla mitä tahansa huoltoasemalounasta, vaan raaka-aineet ovat oikeasti laadukkaita. Vai miltä kuulostaisi esimerkiksi lehtipihvi, uunilohi, riistakäristys tai vaikkapa mansikka-pannacotta?

Viikinkiravintola Harald
Tulliportinkatu 44
Elämysravintola ei ole elämys ainoastaan turisteille, vaan myös suomalaisille ruokailijoille. Viikinkitarjoilijoiden asiakaspalvelu on rentoa ja humoristista, menu sisältää pohjoisen antimista valmistettuja herkkuja ja oluet nautitaan tietysti kunnon kolpakoista – viikinkikypärä päässä tietysti. Jo pelkän menun lukeminen nostaa hymyn huulille. Missään muussa ravintelissa en ole syönyt itseäni niin ähkyyn kuin Haraldissa.

IMG_2576

Haraldista kukaan ei poistu nälkäisenä.

Intro Baari & Grilli
Kauppakatu 20
Kuopion suosituin drinkkibaari, jossa ammattitaitoiset baarimikot valmistavat makoisia drinkkejä toiveidesi mukaan. Ravintolan puolella tarjoillaan ruokaa viikonloppuisin jopa klo 24 asti ja päiväsaikaan löytyy myös viikoittain vaihtuva lounas. Päiväsaikaan Intossa käy paljon työläisiä lounastamassa ja iltaisin se sopii hyvin rentoon, mutta siistiin illallistamiseen kaveriporukalla tai perheen kanssa.

Kahvila & Konditoria Houkutus
Kauppakatu 49
Tämä Kuopion kauppatorin liepeillä sijaitseva moderni kahvila tarjoilee konditoriatuotteitaan sekä paikanpäällä nautittaviksi että mukaanviemisiksi. Lasivitriinit notkuvat toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkupaloja, pullia, viinereitä, piirakoita ja täytettyjä sämpylöitä, jotka valmistuvat kaikki henkilökunnan omissa käsissä. Isompaan nälkään löytyy salaattitiski, josta on mahdollista koostaa omaan makuun sopiva tuhti salaatti, minkä jälkeen jaksaa taas jatkaa kaupunkikierrosta.

Ravintola Taikuri
Ajurinkatu 16
Taikuri on tietoisen kasvissyöjän mesta, sillä se tarjoilee hampurilaisia, salaatteja ja taskuja, joista useimmat ovat saatavana vegaanisina. Toki myös meille ei-vegaanisille löytyy makoisaa purtavaa ja erityisesti ravintolan bataattiranskalaiset ovat löytäneet tiensä omaan sydämeeni. Taikuri mainostaa toiminnassaan ympäristöystävällisyyttä, vastuullisuutta sekä raaka-aineiden tuoreutta ja paikallisuutta, eli mikäli koet nämä arvot omaksesi, kannattaa piipahtaa vastuullisella purilaisella. Sama ravintola löytyy myös Jyväskylästä.

IMG_3090

Oma suosikkini ‘vegetable korma’ ei koskaan jätä kylmäksi.

Mount Sherpa
Käsityökatu 25
Mount Sherpassa jopa aterimet ja tarjoiluastiat ovat terveysveikutteisia. Jos haluat tietää mitä tämä käytännössä tarkoittaa, piipahda Kuopion sympaattiseen nepalilaiseen. Loistavaa asiakaspalvelua ja herkullisia makuja. Suosittelen ennakkoluulottomasti tutustumaan pehmeisiin nepalilaisiin oluisiin ruokailun yhteydessä, mutta pitäytymään poissa jälkiruokalistasta. Nepalilaiset jälkiruoat sattuvat olemaan melkoisen makeaa sorttia. Opiskelija-alennus -15 %.

Kalakukkoleipomo Hanna Partanen
Kasarmikatu 15
Kuopion tunnetuin kalakukkojen leipoja aloitti toimintansa jo 30-luvulla ja se on jatkunut nuorempien sukupolvien voimalla näihin päiviin asti. Vanhassa puutalossa sijaitsevassa leipomossa on tarjolla mm. erinomaisia riisi- ja lihapiirakoita sekä tietysti niitä kuuluisia kalakukkoja. Lisäksi kauppatorilta voi paikantaa määrättyinä aikoina kyseisen leipomon myyntivaunun, jossa tarjoillaan samoja tuotteita.

Bierstube
Kasarmikatu 5-7
Jos olet kanansiipien perään, täältä paikannat kaupungin parhaat wingsit (10,16 tai 25 kpl). Tarjolla lisäksi mm. edullisia pastoja, voileipiä ja pihviannoksia sekä tietysti mallasjuomaa palanpainikkeeksi. Pieni pubi, mutta sopu sijaa antaa.

IMG_2574

King’s Crownin lauantai-brunssi nautitaan Jazz-musiikin säestämänä.

King’s Crown
Kuninkaankatu 22
Kävin ensimmäisen kerran Kuninkaiden ravintolassa juhlistamassa syntymäpäivääni brunssin muodossa. Tarjolla oli erilaisia salaatteja, croissantteja, karjalanpiirakoita, kaurapuuroa, hedelmiä, vaahtokarkkeja, pieniä kakkusia, uuniperunoita ja nyhtöpossua. Alkoholittomana brunssi kustantaa 19 euroa, mutta 24 euron hintaan saa palanpainikkeeksi myös kuohuviinilasilliset. Muutoin King’s Crown tarjoaa lounasta, A la carte listat ja erilaisia Jazz-painotteisia livekeikkoja.

Muikkuravintola Sampo
Kauppakatu 13
Sampo on muikkuravintola isolla M:llä. Listalta löytyy erilaisia muikkuannoksia leikkisästi savon murteella nimettyinä ja avot että maestuu hyvveeltä suussa. Raflassa on vanhan ajan kapakkatunnelmaa, johon kuuluvat muun muassa jukeboxissa soivat vanhat hitit ja paikallisten juomaveikkojen kalkatus.

IMG_3092

Sorrento tarjoaa asiakkailleen peri-italialaisen makuelämyksen.

Trattoria Sorrento
Snellmaninkatu 22
Sorrentoa palvelualttiimpaa ravintolaa saa Kuopiosta hakea. Rafla on niin suosittu, että iltaruokailuun on usein kahden viikon varausjono, mutta lounasaikaan vapaita pöytiä yleensä kyllä löytyy. Kaikki tarjottava on peri-italialaista, eikä oliiviöljyä ole säästelty. Lounas on suhteellisen edullinen ja hintaan sisältyy alkusalaatti, pääruoka valinnan mukaan sekä jälkiruoaksi pannacotta ja espressokahvi. Ravintolan toinen, sujuvasti suomea puhuva, napolilainen omistaja ryntäilee ympäri raflaa, eikä hänen hymynsä hyydy missään vaiheessa. Keittiöstä kuuluu äänekästä italialaista sananvaihtoa ja hetken ajan voisin vannoa olevani lomalla Saapasmaassa.

Bowl D1ner
Ajurinkatu 16, viihdekeskus Iso Cee
Dineri tarjoaa keilailun lomassa aitoja Amerikan herkkuja, kuten burgereita, ribsejä, wingsejä, omenapiirakkaa ja juustokakkua sekä monenmoista muuta vatsan täytettä. Tämän raflan annokset ovat melko tuhtia tavaraa, olipa kyse sitten ihan vain salaatista tai kunnon pihviannoksesta. Nälkäisenä siis tuskin tarvitsee poistua. Ravintolan alkuaikoina sen perustajat hoitivat mainospuolen luovasti ja jakelivat pihalla ilmaisia purilaismaistiaisia kaduntallaajille. Tätä nykyä raflan pöydät ovatkin aina täynnä ruokailijoita, joten mainostus on nähtävästi tuottanut tulosta.

IMG_9090

Kahvila kanelin tiskit notkuvat erimakuisista piirakoista.

Kahvila Kaneli
Kauppakatu 22
Aivan kauppatorin liepeillä sijaitsee pieni ja sympaattinen Kahvila Kaneli, joka tarjoilee lounasaikaan isoja, suolaisia piirakkapaloja salaatin ja kahvin/teen kera. Lisäksi tarjolla on useita erilaisia makeita piiraita sekä erikoiskahveja lämpimästi valaistussa, kolmikerroksisessa tilassa. Sisustuksessa huokuvat vanhat, eripariset huonekalut ja maalaisromantiikka.

Ehta
Minna Canthin katu 16
Ravintola Ehta mainostaa tarjoavansa tuoretta ruokaa ja puhtaita makuja. Hinnat ovat kohtuulliset, eikä ruoassakaan ole moittimista. Me tosin saimme odotella aterioitamme pöytään saapuviksi hyvän tovin, mutta tiedä sitten oliko se vain sattumaa. Kokeile ihmeessä burgeria, johon voit valita täytteeksi pihvin, kananrintaa, ankankoipea tai vuohenjuustoa sekä lisukkeeksi makeanvivahteisia bataattiranskalaisia. Ehdassa pääset vinguttamaan myös vihreää korttia, mikäli olet kova S-pisteiden keräilijä.

IMG_9087

Bataattiranskalaisia, kanaa ja vuohenjuustoa Ehdan tapaan, nams!

SalaCavala
Kauppakatu 45, Kuopion kauppatori
Kauppatorin sykkeessä sijaitsevasta ravintola-kahvilassa voit nauttia kupposen shoppailun lomassa tai taltuttaa isommankin nälän. Sinulla on nimittäin mahdollisuus tuunata oma wok-annoksesi. Kerää itse mieleisesi kasvikset tiskiltä kulhoon, valitse tuhdimpi lisuke, kuten jokin liha, kana tai juusto sekä haluamasi kastike, ja kokki loihtii sinulle mieleisesi annoksen. Tarjolla on myös päivän wok edullisempaan hintaan, mutta siihenkin on mahdollisuus valita itse mieleisensä kasvikset. Yksinkertaista, mutta todella hyvää! Kakut ja pullat saapuvat lähikahvila Houkutuksesta, joten niiden laatu ja maku on myös taattu.

Samruai
Kauppakatu 63
Mielestäni Kuopion paras thaimaalainen ravintola, jonka Pad Thai vie taivaisiin. Samruaista saa niin lounasta kuin take awaytakin. Ravintolalla on erityinen paikka sydämessäni siitäkin syystä, että täältä haimme puolisoni kanssa ensitreffiemme ruoat – ja siitä se rakkaus sekä thairuokaan että toisiimme sitten roihahti. ;)

 

Arvioitaan vielä odottavat mm:

Boka
Hurma
Hygge Bro
Isä Camillo
Urban
Kummisetä
Musta Lammas
Kreeta
Fado
Muumi Pannarikahvila
Dragon Sheng
Canton Hin
Wanha Satama (auki vain kesäisin!)
Panza
SAVO
Mandala
Sataman Helmi
Tokyo
Kunpu
Kaffeteria Mummola
Hanko Sushi

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus