Pallontallaajat.net
Valikko

Tytöt Suomen Turuus (osa 1)

Kaikeksi häpeäkseni myönnän, etten ole koskaan aikuisiälläni aiemmin vieraillut Turussa ja jos joskus lapsena olisinkin siellä käynyt, niin minkään valtakunnan muistikuvia siitä ei ole. Onneksi hyvä ystäväni oli kuitenkin muuttanut Suomen Turkkuseen töiden perässä, joten minulla oli vihdoin hyvä syy sivistää itseäni ja pistäytyä joen halkomassa kaupungissa. Minulla ei oikeastaan ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia, vaikka olinkin vuosia sitten jopa hakenut opiskelemaan kyseiseen rannikkokaupunkiin. Ainoa mitä Turusta tiesin oli, että korvani vuotavat yleensä verta murretta kuunnellessa, mutta toisaalta suupielet kääntyvät myös väkisin hymyyn aina kun turkulainen avaa suunsa.

IMG_8369

Perjantaina aamupäivä kului lähinnä itsekseen pyöriessä, sillä viikonlopun seurueestani toinen oli töissä ja toinen saapumassa junalla Helsingistä vasta iltapäivällä. Päätin kuitenkin käyttää ajan hyödyksi ja tein visiitin Turun Tuomiokirkkoon. Tästäkään Turun must-kohteesta minulla ei ollut mitään aiempaa käsitystä, sillä en ollut stalkannut siitä valokuvia etukäteen. Kirkko kuitenkin yllätti ateistin positiivisesti massiivisuudellaan ja valokuvauksellisuudellaan. Koska kirkko on rakennettu useiden vuosisatojen kuluessa, sitä yhdistävät usean eri aikakauden tyylisuunnat. Mielenkiintoisen kirkosta tekee myös se, että sen sivuseinämille on rakennettu kappeleita, joita suojaavien rautaporttien välistä oli mahdollista tiirailla koreita hautamonumentteja. Kokonaisuudessaan todella vaikuttava vierailukohde.

IMG_8539

IMG_8540

Antiikkiliikkeiden aarteita

IMG_8541

Sisustusliike White Mason maalaisromanttisempaan makuun.

Isolta kirkolta suunnistin kohti keskustaa ja paikansin itseni muutaman kirpputorin ja antiikkiliikkeen kautta torille. Hetken aikaa markkinakuhinaa seurailtuani, suunnistin Hansa -nimiseen kauppakeskukseen. Tällä kertaa mukaan tarttui kuitenkin vain Haltin kokoontaitettava reppu Partioaitasta. Olisin mieluusti pistäytynyt samassa ostoskeskuksessa sijaitsemassa ja monien kehumassa Pizzariumissa, mutta juuri aamiaisen nauttineella ei juuri sillä hetkellä tehnyt mieli pizzaa. Päädyin myös yllättäen keskustassa sijaitsevaan Turun pääkirjastoon, jota olin lukenut kehuttavan arkkitehtuuriseksi taidonnäytteeksi. En enää ihmettele, miksi kirjastoa kutsutaan kaupungin olohuoneeksi. Kirjastossa oli hyvä elvytellä väsyneitä jalkoja, sillä se oli täynnä mitä miellyttävimpiä istumapaikkoja ja rauhallisempia sopukoita. Lehtisalista löysin pari hyllyseinällistä esitteitä Turun tapahtumista ja palveluista, joista tietysti kahmin parhaimmiston mukaani ja möngin omaan hiljaiseen sopukkaani tutkimaan niitä. Selvisi, että tuleva viikonloppu olisi mitä tapahtumarikkain, sillä lauantaina keskustan kadut valtaisi Pride-kulkue, sunnuntaina Turku triathlon ja koko viikonlopun ajan Turku Jazz festivaali.

IMG_8537

Oppaita selaillessa nälkä alkoi hiipiä sisuksiin ja selailtuani hetken Raflaamon suosituksia, päätin pistäytyä Julinia -nimisessä lounasravintolassa. Ravintola sijaitsi neljännessä kerroksessa, jonne pääsi hissikyydillä. Paikassa oli hieman kouluruokalan tuntua, mutta kiva sisustus, pyöreät, luonnonvaloa sisään päästävät ikkunat, ystävällinen henkilökunta ja todella maukas tarjoilu peittivät tämän ajatuksen alleen. 10 €:lla sai kasata buffetista itselleen salaatin leipineen, lämpimän ruoan (tällä kertaa tarjolla oli lehtipihviä, juureksia ja yrttiperunoita tai vaihtoehtoisesti hampurilaisia lisukkeineen) sekä jälkiruoan ja juomat. Jopa vesikannut oli jokainen maustettu eri hedelmillä, joten valinnanvaraa oli jokaiseen makuun. Nappikohde lounastreffeille!

Tässä vaiheessa ystäväni oli päässyt töistä ja liittynyt seurakseni lounaalle. Päätimme käyttää vielä viimeisetkin hetket hyväksemme ja otimme suunnaksemme Turun taidemuseon, jonne on perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 16-19. Ihastuimme erityisesti esillä olevaan Jacques Henri Lartiguen Riviera -valokuvanäyttelyyn, joka kokosi kasan mustavalkoisia kuvia Rivieran kulta-ajasta ja sen ajan ihmisistä. Näitä kuvia olisin voinut hyvin kuvitella katselevani jopa omassa kodissani, niin sympaattisia ja tarinallisia ne olivat.

IMG_8371

Lartiguen taidetta tiiraamassa.

IMG_8379

Pian myös kolmas ystävämme liittyi seuraamme ja suuntasimme lähimmälle terassille siemailemaan nopeat lasilliset Sangriaa tulevan viikonlopun kunniaksi. Kämpille päästyämme nautimme kotitekoiset vegetortillat, ehostimme itsemme edustuskuntoon ja suuntasimme takaisin keskustaan kohti jokilaivoja. Valitsimme ensimmäiseksi jokilaivakohteeksi australialaisten isännöimän/emännöimän Aussie Barin, joka pursusi väkeä. Tämä oli jokilaivoista ainoa, johon tuli maksaa sisäänpääsymaksu. Tosin ei se päätä huimannut, vaan taisi olla jotain 3 €:n luokkaa. Kyseinen jokilaiva vaikutti olevan erityisesti ulkomaalaisten suosiossa ja meillekin tultiin hyvin pian juttelemaan englanniksi muiden kanssalaivailijoiden toimesta. Tytöt siemailivat yhden juomat, minkä jälkeen päätimme siirtyä illan pääkohteeseemme Dynamoon. Olisimme tosin voineet hyvin nauttia vielä ulkoilmasta ja aussitunnelmasta, sillä Dynamo ammotti tyhjyyttään, vaikka kello näyttikin jo puoli yhtä yöllä. Vasta lähempänä kahta paikka alkoi täyttyä jos jonkinmoisesta ja näköisesta kulkijasta ja tunnelma pääsi vihdoin nousemaan lattiatasoa ylemmäs. Ymmärtääkseni baarilla on maine hipsterien bilepaikkana, ja kyllähän väki kieltämättä erosi hieman tavan Onneloiden pintaliitäjistä – tosin omasta mielestäni hyvällä tavalla. Oikeastaan baari kokosi yhteen hipsterit, rastatukat, pukumiehet, metsäläiset, rokkarit ja tavan tallaajat, mistä muodostui miellyttävän persoonallinen kokonaisuus. DJ:n listalla soivat sekä indiebiisit että vanhemmat radiohitit, mutta JVG:tä ja Aviciita täältä on turha lähteä hakemaan.

IMG_8543

IMG_8542

Loppuviimeksi pääsimme vasta aamuviideltä nukkumaan rapisteltuamme nälissämme hetken aikaa sipsipussia. Onneksi aamulle ei oltu suunniteltu mitään muuta kuin pitkiä unosia, sillä voimia seuraavaan samanlaiseen iltaan todella kaivattiin.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus