Pallontallaajat.net
Valikko

Puijon tornista avautuu maisemien kirjo

IMG_1336

IMG_1331

Aika ottaa käsittelyyn Kuopion tunnetuin nähtävyys ja maamerkki.

Olen käynyt Puijon tornissa kahdesti enkä usko, että näihin maisemiin olisi mahdollista kyllästyä. Tornin huipulta avautuu hyvällä säällä kappale kauneinta järvisuomea ja suojeltua metsää silmänkantamattomiin. Kuopio vain on äärimmäisen kaunis kaupunki, siitä ei pääse mihinkään. Täällä luonto on kaikkialla aivan käden ja silmän ulottuvilla. Kuopion torni ei ole ainoastaan näköalapaikka ja turistien vierailukohde, vaan sillä on syvä merkitys kuopiolaisille. Kuopio ei olisi Kuopio ilman Puijon tornia.

Puijon torni ei suinkaan ole aina ollut sama, mitä se on nykypäivänä. Ensimmäinen torni nousi 16 metrin korkeuteen ja se oli rakennettu puusta (v. 1856). Seuraava torni ladottiin kivistä ja se kohosi jo 24 metriin (v. 1906).Vanhassa tiilitornissa suoritettiin mm. ympärivuorokautista ilmavalvontatehtävää Kuopion Lottien toimesta sotavuosina 1939-1944. Nykyinen torni sen sijaan valmistui 1963 ja se yltää jo 75 metrin korkeuteen.

Itse torni ei siis ole Suomen pisin, mutta jos lasketaan matka merenpinnasta korkeimmalle näköalatasanteelle, kertyy metrejä jo 306 ja Kallaveden pinnasta samaiselle tasanteelle 224 m. Ja tietysti on otettava huomioon, että torni seisoo n. 150 metrisen mäen huipulla, joten kyllä ne maisemat ovat sen mukaiset. Torniin pääsee onneksi hissillä, mutta hyväkuntoisimmat ja aktiivisimmat valitsevat tietysti portaat ja reippailevat ylös palkiten itsensä näköalalla.

IMG_1329

IMG_1338

Tornin alatasossa on pieni matkamuistomyymälä kaiketi lähinnä ulkomaisia turisteja ajatellen. Vitriineillä ja hyllyillä keikkuvat samat matkamuistokrääsät kuin Rovaniemelläkin. On Puijo-paitaa, poro-pehmolelua ja suomalaista designkorua. Tornissa pääsee vierailemaan aamusta iltaan ja lysti kustantaa 3-6 €.  Tornista löytyy näköalakahvilaa ja pyörivää ravintolaa, johon voi varata pöydän vaikkapa uutena vuotena ja ihailla ilotulituksia korkeammista puitteista.

Joten jos et vielä ole päässyt vierailemaan tornissa, suosittelen ehdottomasti tekemään sen seuraavalla Savon visiitillä. Kannattaa kuitenkin pitää hatustaan tai tupeestaan kiinni, sillä korkeimmalla ulkoilmatasanteella tuulee ja kovaa. Myös lyhyen kellohameen kanssa saattaa käydä Marilyn Monroet.

“Koti on siellä mihin tunneside säilyy. Koti on siellä mihin Puijon torni näkkyy.” – Timi Lexikon / Koti on siellä

IMG_1332

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.