Pallontallaajat.net
Valikko

Kahden päivän reissu Pyhätunturille

IMG_2927

Ai, että! Pyhätunturilta kotiuduttu ja nyt onkin sitten aika fiilistellä aikuisikäni ensimmäistä vaellusta. Olimme suunnitelleet jo pitkään kaverini Annan kanssa (tuttu interrail-reissulta), että lähtisimme tänä kesänä yhdessä jollekin vaellukselle. Aluksi ajatuksia pyöriteltiin Norjasta, kolmen valtakunnan rajasta ja Hetta-Pallas akselista, mutta lopulta päädyimme järjen ja säiden motivoimina Pyhä-Luoston vaellusreitteihin. Jostain se on aloitettava ja nyt loppuviimeksi olen iloinen, että järki voitti ja teimme vain kahden päivän reissun alunperin suunnitellut neljän sijaan. Ei tullut rykäistyä turhan isoa palaa kerralla. Ja nyt kun on saatu ensimmäinen vaellus alta pois ja vaelluskärpänen puraisemaan, on seuraava reissu varmasti kaikin puolin helpompi. Ja kyllä, sitähän ruvetaan suunnittelemaan välittömästi edellisen jälkeen!

Anna oli kokeneempana vaeltajana tämän reissun aivot ja teki meille vaellussuunnitelman. Ensimmäisen päivän vaellus koostuisi suurin piirtein näin: Luontokeskus Naava – Iso-Kuru – Pyhänkasteenputous – Karhunjuomalampi – Huttuloma. Huttuloman autiotuvassa viettäisimme yön ja seuraavana päivänä suuntaisimme samaa reittiä takaisin, mutta voisimme mahdollisesti siinä välissä poiketa Noitatunturilla. Yhteensä matkaa tulisi siis noin 10-15 km päivä eli aikaa jäisi myös fiilistelylle ja valokuvaukselle vaeltelun aikana.

Aluksi ajatuksena oli ottaa teltta mukaan, mutta koska vaelluksen kesto muuttui näin radikaalisti, päätimme, että olisi helpompi yöpyä autiotuvassa kuin kantaa mukana paikavaa telttaa. Syynä teltasta luopumiseen oli myös se, että Anna halusi ottaa mukaan massiivisen järjestelmäkameransa, jolla oli painoa sen verran, ettei telttaa olisi enää ollut mukava kantaa siinä sivussa.

Suurimman osan varusteista lainasin perheenjäseniltä ja kavereilta, osa löytyi omasta takaa ja osa meni ostoon. Näin lyhykäisellä vaelluksella ei onneksi sen suurempia tarvinnut pakata mukaan, mutta siitäkin huolimatta jotkin mukaan pakatut hyödykkeet osoittautuivat täysin turhiksi ja jotain myös unohtui matkasta.

IMG_2504

VARUSTELISTA

Vaatteet:

 •  Haix-maiharit (Loistavat kengät sekä vaellus-, siviili- että työkäyttöön. Vaelluksella olisin ehkä kaivannut pientä pronaatiotukea, sillä nilkka muljui kivikossa vähän sinne ja tänne, mutta muuten kengät kyllä hoitivat asiansa.)
 • Fjällräven Nikka vaellushousut (Ostin housut Carlsonin alennusmyynneistä ja maksoin niistä 149 €. Jäihän tuota hintaa vielä alennusten jälkeenkin, mutta täytyy myöntää, että olin tyytyväinen hankintaani. Monikäyttöiset, kevyet ja hyvin istuvat housut.)
 • Haglöfsin sateenpitävä takki
 • Kevyt Haglöfsin polarfleese
 • 4 x Pitkävartisia urheilusukkia (Ensi kerraksi hankin kunnolliset vaellussukat.)
 • 2 x urheilurintaliivit (Kyllä, on kiva kun voi hiostaa yhdet vaeltaessa ja sitten yöpaikassa vetää toiset, kuivat liivit ylleen.)
 • 2 x urheilutoppi (Sama perustelu kuin edellisessä.)
 • Lippis + hyttyspäähine (Minikokoinen. Käyttämättömäksi jäi kun hyttysiä olikin yllättäen niin vähän.)
 • Alushousut
 • Bikinit
 • Villasukat
 • Tuubihuivi

DNKC9517

IMG_2533

Ruoanlaitto:

 • Trangia + Marinoli + tulitikut
 • Useampia isoja vesipulloja (Minulla kannossa 1,5 l vesipullo, 1 l kenttäpullo ja 1 l termospullo, koska emme tienneet reitin vesitilanteesta ja saisiko sitä jostain matkan varrelta.)
 • Termospullo
 • Lusikka-haarukka-veitsi
 • Blå Band pussiruokia (2 tuhdimpaa ateriaa ja 2 puuroateriaa, joista yksi tuhdimpi liha-riisiateria jäi syömättä.)
 • 3 suklaapatukkaa
 • Pieni rasia Amerikan pastilleja
 • Minigrippipussillinen suolapähkinöitä
 • Minigrippipussillinen kuivahedelmiä
 • Pieni pussillinen kauraviipaleita (Olisimpa tajunnut ottaa jotain vähemmän helposti rinkkaan murenevaa leipää!)
 • Pieni rasia margariinia
 • Pieni rasia meetvurstia
 • Nyhtökauraa + makaronia + 1 tölkki salsaa (Kyllä vain, nyt mentiin pienesti luxuksella. Pidemmällä vaelluksella näitä ei tietenkään painon vuoksi kannata raahata mukana.)

IMG_2805_1_1

Hygienia:

 • Pyyhe
 • Wc-paperirulla
 • Hammasharja + hammastahna
 • Deodorantti
 • Kosteusvoide
 • Huulirasva
 • Hyttysmyrkky
 • Käsidesi
 • Särkylääke + muut tarvittavat lääkkeet
 • Ensiapupakkaus
 • Rakkolaastareita
 • Kortisonivoide (Mahdollisiin hyttysenpistoihin, joita ei kuitenkaan tullut.)
 • Kosteuspyyhkeitä (Kasvojen ja kainaloiden pesuun.)
 • Korvatulpat (Oh yes! Ilman näitä ei olisi tullut nukuttua silmällistäkään.)
 • Ponnari + hiuspinnejä

Elektroniikka:

IMG_2638_1

Muut hyödykkeet:

 • Fjällräven Kajka 75 -rinkka (Kaverilta lainattu.)
 • Rinkan sadesuoja
 • Trimm Impact makuupussi (Paino vain 0,95 kg. Lämpötilat +9/+4/-10.)
 • Makuualusta (Perinteinen solumuovinen.)
 • Kompassi (Täysin hyödytön tällä reissulla kun reitit olivat niin merkityt.)
 • Istuinalusta
 • Mora-puukko (Halvin mahdollinen, mutta palveli hintaansa nähden hyvin.)
 • Pelikortit

IMG_2260_1

Mitä unohtui ja jäin kaipaamaan vaelluksella:

 • Toinen lusikka-haarukka-veitsi systeemi, sillä kun syöt yhdellä pussiateriaa, olisi hyvä jos voisit käyttää toista leipien voiteluun eikä tarvitsisi taistella sillä yhdellä. Ja ihan vain puhtaasti siltä varalta, että toinen hukkuu.
 • Jonkinlaiset yövaatteet olisivat olleet tarpeen jos mökissämme ei olisi ollut niin kuuma, että siellä tarvitsi nukkua alusvaatteisillaan.
 • Teepusseja! Onneksi vaelluskaverini Anna oli ollut fiksumpi tässä asiassa ja varannut mukaan muutaman, että minullekin riitti.
 • Toiset housut olisivat olleet kultaakin kalliimmat jos vaellushousuni olisivat jostain syystä kastuneet läpimäriksi. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt. Ensi kerralla kuitenkin viisaampana!
 • Ruokaa saattoi olla mukana vähän turhankin paljon reissun pituutta ajatellen, mutta toisaalta koskaan ei tiedä kuinka kova nälkä kesken kaiken iskee. Ja toisinaan on vain kiva muuten vain mutustella jotain matkan edetessä. Annalla oli kannossaan myös lettujentekotarpeet, mutta emme kuitenkaan koskaan päätyneet lettukestejä järjestämään.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net
Instagram: @annalunea & @wantedalifelessordinary

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus