Pallontallaajat.net
Valikko

Irlantilainen Barmbrack

img_4437

Näin joulun lähestyessä on mukava kokeilla alustavasti erilaisia mausteisia leipomuksia ja uusin tuttavuus niistä on perinteinen Irlannista rantautunut Barmbrack alias Bairín Breac. Jos engelsmannit juovat iltapäiväteensä skonssien kanssa, irkut nauttivat sen Brackin kanssa. Brack tunnetaan myös perinteisenä Halloween-herkkuna. Tämä voisi olla vastine meidän saaristolaisleivällemme ja joululimpullemme tai yleisesti useiden eri maiden hedelmäkakuille, sillä makeutta tästä leivästä ei puutu. Suolainen voisipaisu ja makea Barmbrack sopivat täydellisesti yhteen. Joten jos tuleva joulupöytäsi kaipaa vielä täytettä, niin tässäpä oiva vaihtoehto kokeiluun..!

Irlantilainen Barmbrack

7-7,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 kananmuna
4 dl mustaa teetä haudutettuna
hyppysellinen kanelia, neilikkaa ja muskottia
250 g kuivahedelmiä
n. 1 dl vettä

1. Pilko kuivahedelmät pienemmiksi suupaloiksi, mikäli ne ovat kokonaisia ja laita ne mustalla teellä täytettyyn astiaan likoamaan yön yli. Teevesi voi olla lämmintä tai kylmää, eri irlantilaisresepteissä tämä seikka vaihtelee.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kananmuna.
3. Lisää joukkoon lionneet kuivahedelmät.
4. Vaivaa taikina tasaiseksi käsin ja lisää tarvittaessa vettä, jotta saat taikinamassasta muovailtavan.
5. Vuoraa n. 20 cm kokoinen kakkuvuoka leivinpaperilla ja levitä takina vuokaan.
6. Paista 175-200 asteessa noin 60-80 minuuttia. Tarkkaile leipää välillä, ettei se pala ja tarvittaessa vähennä lämpöä paistamisen aikana.

Itse käytin ensimmäisessä luomuksessani enemmän sokeria, mutta päätin makeuden takia vähentää sokerin määrän puoleen, jolloin leipä sopii suomalaiseen suuhun astetta paremmin. Irlantilainen saattaa lorauttaa mukaan myös tujauksen viskiä, mikä voisi olla mielenkiintoinen lisä seuraavaan satsiin kokeiltavaksi.

Bain sult as do bhéile! … elikkäs hyvää ruokahalua!

img_4438

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus