Pallontallaajat.net
Valikko

Orvieto – Kaupunki muurin kätköissä

Toscanan road trippimme ensimmäinen etappi oli Orvieto, jossa meidän oli vain tarkoitus yöpyä yhden yön verran ja sen jälkeen jatkaa pikaisesti matkaa Poggibonsin Villallemme. Korkealla kukkulalla sijaitsevan vanhan kaupungin kutsu oli kuitenkin sen verran väkevä, että päätimme kuluttaa yhden iltapäivän sen tutkimiseen. Pullamössöpitoisen aamiaisen jälkeen jätimme laukkumme hotellimme respan säilytykseen ja lähdimme kävelemään kohti korkeuksia autotien vartta. Aurinko paahtoi kuumasti ja musta maksimekko tietysti imi kaiken lämmön itseensä. Päästyämme vihdoin ylös, olimme hiestä märkiä, mutta kuitenkin hyvillä mielin siitä, että olimme saaneet tehtyä lomalla edes jonkinlaisen urheilusuorituksen.

Kaupunki oli täynnä pieniä katuja, jotka aina johtivat jollekin aukiolle ja jokaiselle aukiolle tuntui olevan rakennettu jonkinlainen kirkko. Isoin, koristeellisin ja kuuluisin niistä on goottilaistyylinen katedraali Duomo, jota mekin jonkin aikaa etsiskelimme. Duomon aukiolla oli heti paljon runsaammin turisteja kuin muilla aukioilla ja sieltä löytyi myös pari museota. Kävimme nopeasti kurkistamassa Duomon sisäänkin, mutta koristeellinen ulkosivu oli paljon mielenkiintoisempi, joten päädyimme kuljailemaan kirkon tuntumassa hetkisen. Kirkon julkisivu oli kauttaaltaan koristeltu erilaisilla veistoksilla, reliefeillä ja kaakeleilla. Lisäksi siitä tekivät erikoisen sen laitaseinillä olevat valko-harmaat raidat, joita löytyi myös kirkon sisäpuolelta. Aukion laidalla sijaitsevalta näköalapisteeltä ihastelimme alla levittäytyviä vehreitä maisemia täynnä viini-, sypressi- ja oliivilehtoja sekä paijasimme varjossa nautiskelevia kulkukissoja.

Melkein kuin sattumalta lähdimme kuljailemaan kaupungin toiselle laidalle ja päädyimme kaupungin muuria pitkin kulkevalle polulle. Muurin varrella ei ollut ainuttakaan muuta ihmistä, vaan rauha oli taattu – ja maisemat niin ikään myös! Tuhkakiviset, jyrkät, massiiviset seinät kohosivat korkealle vasemmalla puolellamme, kun taas vehreä, kauas horisonttiin ulottuva laakso avautui oikealle. Pohdimme, kuinka vaikea valloitettava kaupunki oli aikanaan ollut ja myöhemmin asiasta lueskeltuani selvisi, että sotilaallista menestystä olikin aikanaan tullut tämän etruskien reilu 2000 vuotta sitten rakentaman muurin ansioista.

Kaiken kaikkiaan Orvieto oli käymisen arvoinen kaupunki, josta itselle mieleen jäi parhaiten juuri tämä upea tuhkakivestä muodostunut, kunnioitusta herättävä muuri. Eli jos Rooman sykkeestä haluaa päästä hetkeksi pois, Orvieto ei ole kovin pitkän matkan päässä sijaitseva vaihtoehto. Matkan varrella pääsee käsiksi Toscanalaiseen maalaismaisemaan, joka täytyy vanhoista huviloista, ikäihmisistä puistonpenkeillä ja vehreistä peltonäkymistä, mikäli valitsee ajaa pikkuteitä pitkin.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus