Pallontallaajat.net
Valikko

Rapsakan suolainen Flammkuchen

Flammkuchenin eli liekkipiirakan juuret ovat Ranskassa, mutta nykyään se tuntuu olevan jopa enemmän saksalainen herkku. Tämä taas liittyy pitkälti Ranskan ja Saksan rajalla tapahtuneisiin historiallisiin välienselvittelyihin, mistä syystä Flammkuchenia voisi sanoa ihan yhtä ranskalaiseksi kuin saksalaiseksikin pikkunaposteltavaksi – jolle myös eräs suomalainen pallontallaaja on sydämensä menettänyt. Piirakka on erittäin helppo tehdä, eikä aikaakaan kulu suhteettoman paljon. Liekkipiirakka on saanut nimensä siitä, että aikanaan se on valmistettu tyypillisesti avotulella tai tulikuumassa uunissa. Täytteiden kanssa ei kannata liioitella, sillä alkuperäiseen Flammkucheniin tulee ainoastaan ranskankermaa, sipulia, suolaista sianlihaa ja mahdollisesti jonkinlaista vihreää sipulia koristeeksi (varhaissipuli, ruohosipuli jne.). Jotta piirakan pohjasta tulisi mahdollisimman rapea, olisi se paras paistaa paistokivellä. Jos tällaista ei kuitenkaan omista, voi piirakan paistaa öljytyllä uunipellillä. Itse olen kuitenkin säästänyt tiskeissä ja paistanut piirakan suosiolla leivinpaperin päällä. Ja hyvin on syöjiin uponnut siltikin, vaikka pohja on jäänyt hieman pehmeämmäksi.

Tässä minun versioni Flammkuchenista:

Gluteeniton Flammkuchen

Pohja

4-5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä
1 dl vettä

Täyte

1 valkosipulinkynsi
150 g Creme fraichea (ranskankerma)
1 sipuli
1/4 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 pkt HK Amerikan pekonilastuja
2 rkl ruohosipulia

1. Sekoita keskenään 3 dl jauhoja ja suola. Lisää joukkoon öljy. Lisää vesi muutamassa erässä ja sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tässä vaiheessa jauhoja puoli desiä kerrallaan niin pitkään, että olet tyytyväinen taikinan koostumukseen. Taikina ei saa tarttua kiinni sormiin, mutta se saa jäädä hieman kosteahkoksi. Anna taikinan levähtää hetki kulhossa kelmulla peitettynä.
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita hienonnettu valkosipuli ranskankerman joukkoon.
3. Kuori, halkaise ja leikkaa sipulit pitkittäin ohuiksi suikaleiksi.
4. Kauli takina leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi.
5. Levitä ranskankermaseos pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle sipulisuikaleet sekä suolaa ja mustapippuria. Levitä lopuksi päälle pekonilastut.
6. Paista 250 asteessa noin 10-15 minuuttia, kunnes flammkuchen on rapea ja saanut hieman väriä. Voit paistaa piirakan joko leivinpaperin päällä tai ilman leivinpaperia öljytyllä uunipellillä, jolloin pohjasta tulee rapeampi. Leikkaa flammkuchenin päälle ruohosipulia sen jälkeen, kun olet ottanut sen pois uunista.
7. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa. Ruokajuomaksi sopii hyvin valkoviini tai olut.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

2 Kommentit

  • Vastaa illusia syyskuu 11, 2017 23:41

    Flammkuchen oli minulle täysin outo käsite, kunnes saavuimme tänne Moselin varrelle Treis-Kardeniin. Eilen menimme illalliselle perinteiseen viinitupaan ja tilasimme Ellenin special-flammkuchenin, jossa oli mm. sinihomejuustoa. Maistui hyvältä, eikä taida jäädä ainoaksi “peltipizzaksi” tällä reissulla.
    https://illusiafinland.blogspot.de/2017/09/karden-burg-elz-karden-13-km.html

  • Vastaa Enni / Wanted A Life Less Ordinary syyskuu 23, 2017 10:53

    Flammkucheniin voi tosiaan yhdistää maltillisesti muitakin ainesosia. Minäkin olen syönyt Berliinissä Flammkuchenia, johon oli lisätty omenaviipaleita ja hyvää oli, joten voin hyvin kuvitella sinihomejuustonkin sopivan mainiosti. Kannattaa ehdottomasti suosia tätä herkkua kun sitä kerrankin on mahdollista saada sen kotikontujen tuntumassa. :) Minullakaan ei ole takanani ainoataan Saksan visiittiä, jolla en olisi Flammkuchenia ravintolassa tai markkinoilla tilannut, on se niin must juttu. :)

  • Jätä vastaus