Pallontallaajat.net
Valikko

Poliittista taidetta Tampereella

Kävimme viime viikonloppuna paremman puoliskoni kanssa ihastelemassa Robert Longo -näyttelyä, joka on esillä Tampereen Sara Hildénin taidemuseossa 14. tammikuuta 2018 asti. Eli lämpimästi suositeltava käyntikohde Manseen matkaavalle.

Kyseessä on siis yhdysvaltalainen taiteilija ja kuvanveistäjä, jonka näyttelyssä pääpaino on suurikokoisissa hiilipiirustuksissa. Kauempaa katsottuna kuvat näyttävät aivan valokuvilta, mutta lähemmäs siirtyessä niiden tajuaa olevan hiilellä piirrettyjä. Todella realistisiä ja mahtipontisia teoksia. Mutta koska en ole sen suuremman puoleinen taidekriitikko ja taitava taiteen analysoija, annetaan kuvien puhua puolestaan.

Longolla on tapana työskennellä ateljeessaan yhtä aikaa usean eri teoksen parissa ja yhden teoksen valmistuminen voi kestää useita kuukausia. Toiset kuvista ovat itsenäisiä teoksia ja toiset osa jotain sarjaa. Itse koin mieleenpainuvana teoksena muun muassa Nashreen -nimisen, kolmen hiilipiirroksen sarjan, jossa oli kuvattu huntuun verhoutuneita naisia. Naisten katseet suorastaan pureutuivat taiteenystävään, eikä niitä olisi mitenkään voinut arvata hiilipiirroksiksi, ennen kuin niitä katseli käden mitan päästä. Mieleen jäivät myös erilaiset luontoa kuvaavat teokset, kuten hyökyaalto (Hellion, 2011), jonka uhkaavuuden saattoi aistia selkärangassaan, samoin kuin yhteiskunnalliset teokset, kuten mellakkapoliisit (Riot Cops, 2016). Teosten asettelu on mietitty tarkkaan, sillä sillä on merkitystä, mitkä teokset peilautuvat toisistaan. Taiteilijan kotimaa heijastuu vahvasti useista teoksista, mutta ei aina positiivisessa mielessä.

Näyttely on ensimmäinen laajempi katsaus Robert Longon tuotantoon koko Pohjoismaissa sekä yksi hänen suurikokoisimmista näyttelyistään. Olimmekin siis enemmän kuin tyytyväisiä, että näyttely oli löytänyt tiensä juuri Tampereella meidän ulottuviimme.

Robert Longo -näyttely esillä Sara Hildénin
taidemuseossa 23.9.2017-14.1.2018.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.