Pallontallaajat.net
Valikko

Aktiivilomailijan Bad Gastein

Viime vuoden elokuussa lähdimme viikoksi neljän hengen voimin valloittamaan Bad Gasteinin mäkiä päivävaellusten muodossa. Bad Gastein on pieni, noin 4000 asukkaan kylpyläkaupunki Salzburgin maakunnassa Itävallassa, johon matkaa Münchenin Ostbahnhofilta suoralla junayhteydellä noin 3 tuntia. Junaliput Bad Gasteiniin voi ostaa jo Münchenin lentoaseman 1 terminaalissa sijaitsevalta DB:n (Deutsche Bahnhof) lipunmyyntitiskiltä. Matkalla Bad Gasteiniin näimme junamme ikkunoista paljon erilaisia maisemia: pieniä itävaltalaiskaupunkeja, alavia vihreitä nummia, massiivisia kivisiä jyrkänteitä, tiheää viidakkohenkistä metsää sekä sumupilvien peittämiä kukkuloita, jotka näyttivät siltä, kuin niistä itsestään nousisi höyryä. Lähes koko junamatkan satoi vettä ja sää oli alkumatkasta ihanan aurinkoinen, mutta loppumatkasta pääosin harmaa.

Koko lomaviikon ajan majoituimme Mondi-Holiday Bellevue hotellissa, josta olimme varanneet kahden huoneen asunnon. Asunnossa oli yksi makuuhuone, olohuone, keittiö, kaksi wc:tä ja nukkumapaikat neljälle hengelle. Kaksi meistä nukkui makuuhuoneessa ja kaksi olohuoneen seinältä alas avattavilla vuoteilla. Hotellista löytyi spa-osasto pienellä uima-altaalla ja porealaalla sekä pieni kuntosali. Alakerran ravintolassa oli mahdollista nauttia päivän menu 14 euron hintaan (hinta-laatusuhde erinomainen!). Myös buffet-aamiainen sekä buffet-illallinen olivat lisämaksusta tarjolla ja kävimmekin nauttimassa molemmat pariin otteeseen pitkien vaelluspäivien jälkeen. Muuten teimme oman aamiaisen asuntomme keittiössä ja haimme aamiaissämpylät paikallisesta leipomosta. Muut ruokatarpeet löytyivät kävelymatkan päässä olevasta isommasta Eurosparista.

Mondi-Holiday Bellevue hotellimme.

Paikallista herkkua eli Apfelstrudelia miellyttävässä Cafe Schuhissa.

Bad Gastein on jo aikanaan ollut erityisen tunnettu kylpylöistään ja terveysvaikutteisesta thermal-vedestään, joka on lähtöisin kuumista lähteistä. Tänä päivänä kaupungista löytyy iso Therme, jonka yli 30 asteisissa altaissa on mukava vaelluspäivän päätteeksi lillutella väsyneitä jalkojaan. Thermeen on mahdollista ostaa kolmen tunnin lippu tai koko päivän lippu, mutta omasta kokemuksestani voin sanoa, että kolme tuntiakin riittää vallan mainiosti polskutteluun.

Kylpylöiden lisäksi Bad Gastein on kesäisin vaeltajien ja talvisin laskettelijoiden suosiossa, sillä kaupunkia ympäröivät jyrkät alppirinteet. Sen vanhat jugendhenkiset hotellit ja muut rakennukset on rakennettu näihin jyrkkiin rinteisiin, mistä syystä kaupungin katuja astellessa saa reitensä iloisesti maitohapoille. Bad Gastein ei todellakaan ole heikkojen polvien ystävä, sen sain reissussa karvaasti kokea. Koska kaupunki sijoittuu paikoitellen yli tuhannen kilometrin korkeuteen merenpinnasta, myös ilma on himan normaalia ohuempaa ja voi vaatia totuttelua. Hotellimme toisella puolella kohosi jyrkkä asfalttitie, jota pitkin jouduimme joka päivä kulkemaan, olimme sitten menossa kauppaan, ravintolaan tai vaellukselle – ja joka kerta sykkeeni hujahti äkillisesti ylös. Reissun ehtoopuolella olin jo jokseenkin kyllästynyt tuohon pirullisen jyrkkään tiehen. En siis yhtään ihmettele, miksi paikalliset ikäihmiset ovat niin hyvässä kunnossa. He ovat joutuneet kipuamaan noita samoja mäkiä koko elämänsä. Kannattaa ottaa sykemittari mukaan, sillä sitä on hauska seurata sekä mäkisessä kaupungissa että vaelluksilla.

Se penteleen jyrkkä mäki ja varrella sijaitseva Silver Bullet.

Bad Gastein on myös siitä mielenkiintoinen kaupunki, että se on täynnä hylättyjä, hiljalleen paikoilleen rapistuvia hotelleja, joita kenelläkään ei ole varaa kunnostaa. Kaupunki onkin jännittävä yhdistelmä rappioromantiikkaa ja nykyaikaa. Rinteiden huipulle sen sijaan pääsee täysin moderneilla gondolihisseillä ja sinne kannattaa ehdottomasti suunnata, sillä maisemat huipulta ovat huikaisevan hienot. Edullisin tapa tähän on hankkia paikallinen Guestcard, jolla saa alennusta muun muassa näistä hissilipuista. Ylös suunnatessa kannattaa kuitenkin kesäaikaankin pukeutua lämpimästi, sillä huipulla tuulee todella kylmästi. Meilläkin oli aina pipot ja hanskat mukana, vaikka alhaalla laaksossa olikin samaan aikaan helteistä.

Kaiser Wilhelm

Kaupungin halki jylisee voimakasvirtainen vesiputous/koski, joka on Itävallan toiseksi suurin sellainen sekä samalla yksi Bad Gasteinin tunnetuimpia maamerkkejä. Kaupungin keskustasta löytyy runsaasti ravintoloita ja after ski baareja, joista ruotsalaisten suosiossa oleva Silver Bullet taitaa olla kaikista tunnetuin. Erityisesti talviaikaan kaupunki täyttyy nuorista laskettelijoista ja meno after ski baareissa on villiä. Elokuussa tunnelma sen sijaan oli hieman seesteisempi. Ravintoloista erityisen positiivisina mieleen jäivät Orania ja Jägerhausl. Ensiksi mainitussa tarjoiltiin isoja annoksia ja pääsin nauttimaan makuelämyksestä kantarelli-vuohenjuusto risoton muodossa, kun taas Jägerhausl oli panostanut perinteiseen itävaltalaiseen keittiöön.

Paikalliset ihmiset Bad Gasteinissa ja sen lähikaupungeissa ovat todella ystävällisiä ja auttavaisia. Mekin eksyimme muutamaan otteeseen vaellusreiteillämme, mutta aina ihmiset olivat valmiita auttamaan ja neuvomaan. Poluilla kulki paljon vaeltajia ja päiväretkeilijöitä, joten useimmiten vastaan tuli joku, jolta oli mahdollista kysyä neuvoa tai muuten vain vaihtaa ajatuksia. Elokuussa matkailijoita ei kuitenkaan tuntunut olevan vielä liiaksi asti, ja mitä korkeammalle kipusi, sitä vähemmän siellä oli muita ihmisiä. Eli yksinäisille susillekin löytyy rauhaa, jos sellaista kaipaa.

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

5 Kommentit

 • Vastaa illusia maaliskuu 20, 2018 08:56

  Hei! Voitko antaa joitakin hintaesimerkkejä tuosta kohteesta? Itse olen vaelluskärpäsen purema ja harrastan edullisia omatoimimatkoja. Tänä vuonna on tulossa kolme vaellusmatkaa, joista heinäkuussa suunnistan kaverini kanssa Moselin vaellusreiteille. Muihin kohteisiin verrattuna majoitushinnat (heinäkuussa) ovat Saksassa varsin korkeat.

  • Vastaa Enni / Wanted A Life Less Ordinary maaliskuu 28, 2018 21:07

   Moikka! Sanotaanko näin, että aivan edullisimmasta päästä Bad Gastein ei ole, kuten ei Itävalta yleensäkään. Arvioisin, että pääosin Suomen hintatasoa. Esimerkiksi hissiliput ylös ja takaisin alas maksoivat muistaakseni jotain 20-25 €:n luokkaa. Gastein cardilla aina muutaman euron vähemmän. Ja ne olivat aika usein välttämätön ostos, kun lähdimme päivävaelluksille. Ravintolat olivat Suomen hintaluokkaa, mutta monissa hotelleissa oli tarjolla ulkopuolisillekin jokin edullisempi pakettitarjous, kuten esim. tuo meidän hotellimme 14 euron illallismenu. Majoitus suosituimmissa hotelleissa ei ole aivan halvimmasta päästä sekään, mutta valitettavasti en osaa antaa siihen mitään arviota, sillä oma majoituksemme oli osin erilaisilla pisteillä/bonuksilla yms. kustannettu. En sitten tiedä, olisiko Bad Gasteinissa jotain edullisempaa guest housea tai vastaavaa budjettimatkaajalle. Thermeen pääsi polskuttelemaan kolmeksi tunniksi 24 euron hintaan. Toivottavasti näistä esimerkeistä oli jotain apua. :)

 • Vastaa Päivi Kuokkanen maaliskuu 20, 2018 14:40

  Hei, blogistasi huomasin, että olet käynyt Kuopiossa juoksemassa Puijon portaita. Olen mukana Minna Canthin talo ry:n toiminnassa Kuopiossa. Yhdistys kerää rahaa Canthin kotitalon, Kanttilan, kunnostusprojektiin ja järjestämme Minnan portaat -juoksutapahtuman Puijolla. Huomasin, että olet käyttänyt blogissasi kivaa kuvaa portaissa kävelevistä ihmisistä Puijolla. Nyt kysynkin, onko kuva omasi ja saammeko käyttää sitä nimelläsi tapahtuman mainonnassa? Tervetuloa mukaan, jos olet Suomessa toukokuun lopulla. Ystävällisesti Päivi, pian kulttuurituottaja

  • Vastaa Enni / Wanted A Life Less Ordinary maaliskuu 28, 2018 21:09

   Hei Päivi! Kyllä, kuva on minun ottamani ja voitte toki käyttää sitä nimelläni tapahtuman mainonnassa. :) Osallistun mielelläni tapahtumaan, mikäli vain aikataulu osuu yksiin omani kanssa.

 • Vastaa Kohteena maailma / Rami huhtikuu 19, 2019 22:31

  Olipas mukava törmätä blogiisi, kun etsin vinkkejä kesälle Bad Gasteiniin. Itsellä varattuna samaisesta hotellista samainen huonetyyppi, joten sekin natsasi vinkkeineen hienosti :-)

 • Jätä vastaus