Pallontallaajat.net
Valikko

Kuopio-opas: Hikeä pintaan

Oletko vierailulla Kuopiossa ja kaipaisit perusturreilun ohessa jotain aktiivistakin tekemistä? Näiden vinkkien avulla pääset nauttimaan Kuopion luonnosta ja nähtävyyksistä sekä mahdollisesti kokemaan jotain aivan uutta liikunnallisessa muodossa. Joten ei kun reipas mieli mukaan ja menoksi!

Kallaveden jäärata näyttää parhaat puolensa kevätauringon paisteessa.

Ulkoilmassa treenaajalle

Erityisesti kesäaikaan Kuopio tarjoaa hyvät puitteet ulkona treenaamiselle. Samalla pääset nauttimaan kauniista vesistöistä ja vehreästä luonnosta, joten myös pääkoppa tulee rentoutettua mukavasti samalta seisomalta. Puijon mäkihyppytornien välittömästä läheisyydestä löytyvät pitkät portaat, joissa vuodenajasta riippumatta on yleensä aina juoksijoita. Näissä portaissa saa varmasti kerättyä runsaammankin hien pintaan. Puijon portaista voit lukea tarkemmin täältä.

Mikäli olet kiinnostunut polkujuoksusta, samojen portaiden yläpäästä, mäkihyppytornien välistä, lähtee polkuja Puijon ikikuusikkoon. Tänä kesänä Tahkolla järjestettiin Tahko Trail -polkujuoksutapahtuma, jonka reitti teetettiin myös Puijon metsiin. Näin kiinnostuneet pääsivät kokeilemaan polkujuoksua viiden kilometrin pituiselle merkitylle reitille. Poluilla pääsee nauttimaan raikkaasta ilmasta, metsän tuoksusta ja vaihtelevasta maastosta. Ja eihän Puijon metsiin ole välttämätöntä lähteä juoksentelemaan, sillä myös kävelemällä saa mukavasti hien pintaan vaihtelevista korkeuseroista johtuen.

Puijon portaat ovat kuopiolaisten ikisuosikki.

Juoksemista ja kävelemistä voi harrastaa myös muun muassa Valkeisenlammella, jonka ympäri kiertää noin 1,7 km mittainen hiekkatie. Lampea kiertäessä on mukava seurata sorsapesueiden puuhia ja kauniita puistoistutuksia. Jos taas kaipaat hieman “isomman lammen” kierrettäväksi, suuntaa Saaristokaupunkiin. Ympärilläsi avautuu kaunista järvimaisemaa Kallaveden tarjoilemana.

Mikäli mielessäsi on lihaskuntopainotteisempi treeni, kannattaa suunnata katse kohti Väinölänniemeä. Tänä kesänä Vänärille avattiin toiminnallinen ulkoilmakuntosali Sunset TL, jonne on mahdollista ostaa myös kertalippuja. Väinölänniemeltä luoteeseen löytyy Brahenpuisto, josta löytyy rikkaan mielikuvituksen omaavalle treenaajalle parkour -alue. Kävin itse kesällä treenaamassa alueella useaan kertaan ja vaikka telineissä leikkiikin paljon pieniä lapsia, mahtui aikuinenkin treenaaja hyvin mukaan. Täällä onnistuvat leuanvedot, punnerrukset, hypyt ja monkey bareilut loistavasti – ja ihan ilmaiseksi.

Talvisempaan vuodenaikaan kuopiolaisia löytää Kallaveden jääradalta luistelemasta. Auratut väylät ovat matkoiltaan eri pitkuisia, joten jokainen luistelija löytää varmasti omalle tasolleen sopivan kiertoreitin. Viime keväänä jääradan kokonaispituus oli 12,5 km, joten uskaliain luistelija saa varmasti pakaralihaksensa kipeiksi ja mielensä virkeäksi raittiissa talvi-ilmassa.

Valkeisenlampi on tunnelmallinen treenipaikka mihin vuorokauden aikaan tahansa.

Rauhallisempaa menoa

Jos reikä päässä juoksentelu ei ole sinun juttusi, tarjoaa Kuopio mahdollisuuksia myös rauhallisempien lajien harrastamiseen. Rauhalahden alue tarjoaa hyviä kävelymaastoja, jotka eivät ole niin mäkisiä kuin Puijolla. Kaunista metsikköä, järvimaisemaa ja niemenkärkiä. Rauhalahdesta löytyy myös frisbeegolf -rata, samoin kuin Puijolta, mikäli olet kyseisen lajin harrastaja.

Uimahalleja Kuopiosta löytyy kaksin kappalein: Niiralasta läheltä keskustaa sekä Lippumäestä hieman kauempaa. Kesäaikaan uimahallit ovat usein vuorotellen kiinni tietyn ajanjakson, joten muista tarkistaa mahdolliset aukioloaikamuutokset netistä. Jos uiminen hallissa ei kiinnosta, Kuopiosta löytyy useita lapsiystävällisiä uimarantoja ympäri kaupunkia. Väinölänniemellä pääsee uimaan sekä kesä että talviaikaan, sillä jäiden ilmaannuttua avataan mahdollisuus avantouintiin. Kesällä tasaasti syvenevällä rannalla on usein paljon porukkaa ja erityisesti lapset ja nuoret rakastavat Vänärin rantaa sen uimahyppytornien takia. Sekä Väinölänniemen että Rauhalahden rannalta on mahdollista vuokrata SUP-lautoja, mikä onkin yksi parhaista lajeista tutustua Kallaveden ympäristöön. Listan Kuopion uimarannoista löydät täältä.

SUP-lautailu tarjoaa mahdollisuuden tutustua Kuopioon hieman toisenlaisesta vinkkelistä.

Rakkaudesta lajiin

Liputatko oman lajisi puolesta ja haluaisit päästä harrastamaan sitä Kuopion visiitilläsikin? Otetaanpas ensin käsittelyyn jo tutuksi tullut Väinölänniemi. Vänäriltä löydät niin aidatun koripallokentän, tenniskentät kuin rantalentopallokentätkin. Tenniskenttiä on mahdollista varata uimarannalla sijaitsevasta kopista, kun taas muille mainituille kentille pääsee pelaamaan vapaasti. Väinölänniemen stadion taasen sopii sinulle, joka harrastat pikajuoksua tai muita yleisurheilulajeja.

Jos olet intohimoinen seinäkiipeilijä tai crossfitin harrastaja, Kuopiosta löytyy hallit molempiin lajeihin. Kiipeilykeskus Voemasta voit lukea tarkemmin täältä ja Crossfit Kuopion sivuille pääset tästä linkistä. Lisäksi Kuopiosta löytyy useita tanssistudioita, joogaa ja ryhmäliikuntaa sekä epäilemättä miltei minkä tahansa lajin harrastajia ja seuroja.

Maantiepyöräilijälle Kuopio tarjoaa useita niin haastavia kuin maisemallisiakin reittejä. Pyöräilyä harrastava puolisoni mainitsi yhdeksi suosikikseen 93 km pituisen Vehmersalmen reitin. Tällä reitillä pyöräilijä pääsee nauttimaan upeista maisemista, ajamaan lossilla sekä myös tauottamaan reittinsä sopivissa määrin.

Penkkiurheilijalle

Mikäli kroppa huutaa hallelujaa, mutta urheilu kiinnostaisi silti, löytyy Kuopiosta mahdollisuuksia tietysti myös penkkiurheilijalle. Syys- ja kevätaikaan kannattaa suunnata Kuopion jäähallille Niiralan monttuun, jonka katsomoissa keltainen ja musta ovat edustetuimmat värit silloin kun Kalpa on jäällä. Useamman kauden hallissa työskennelleenä voin kertoa, että montussa on tunnelmaa.

Jos taas olet enemmän pallo, kuin kiekkoihmisiä, Kups pelaa kotiottelunsa yleensä Savon Sanomat Areenalla ja Leka Volley Studentialla, yliopistolla. Mikäli pallon muodon ei mielestäsi tarvitse olla välttämättä se perinteinen pyöreä, suuntaa seuraamaan Kuopio Steelersin tai Kuopio Rugby Clubin otteluita Väinölänniemen stadionille. Jos sen sijaan kansallislajimme herättää sinussa enemmän tunteita, niin Puijon Pesis tarjoaa jännitysnäytelmiä Puijon Pesäpallostadionilla.

Keltamusta toimii niin jalkapallossa kuin jääkiekossakin.

Raskaampaa rautaa punttijusseille

Kuopiosta löydät sekä isompien ketjujen kuntosalit että pienempiä paikallisia. Ydinkeskustan suurimmat ketjut ovat todennäköisesti Fressi ja Fitness24Seven, jotka olen molemmat kokenut ihan hyviksi saleiksi uusine ja monipuolisine laitteineen. Viimeksi mainittuun ei tosin ole mahdollista ostaa kertalippuja, mutta jäsenyyden omaava pääsee treenaamaan kaupungista riippumatta. Fressille taas on huhujen mukaan mahdollista pokata päiväpassi, aivan kuten keskustassa IsoCeessä sijaitsevalle Kunnonsalillekin. Päiväpassi Kunnonsalilla maksaa 12 euroa ja sillä on mahdollista päästä harjoittelemaan vastaanoton aukioloaikoina. Mikäli kaipaat reilusti tilaa treenaamiselle, löytyy tältä salilta sitä huimat 1700 neliömetriä.

Paikallisia saleja Kuopiossa ovat muun muassa Puijolla sijaitseva Hyvinvointikeskus Ryhti, jossa kertakäynti kuntosalilla maksaa 10 euroa. Täällä treenaajat moikkaavat toisiaan ja tunnelma on muutenkin välitön. Alkulämmöt voi käydä halutessaan ottamassa vaikkapa tien toisella puolella sijaitsevissa Puijon portaissa, minkä jälkeen on hyvä siirtyä painavampien rautojen kimppuun. Yrittäjäpariskunta tarjoaa myös kehonhuoltoon liittyvää osaamista sekä hoitotiloissa hieronnan ja jäsenkorjauksen muodossa että kuntosalin puolella toiminnallisempien harjoitteiden parissa.

Niiralassa sijaitseva Gym 99 tarjoaa kertakäynnin henkilökunnan läsnäollessa niin ikään 10 euron hintaan, johon kuuluu myös halutessa infrapunasaunan käyttö. Kuopiohallin kuntosalille taas pääsee treenaamaan alle 10 eurolla ja hintaan sisältyy lisäksi hallin yleisurheilualueen käyttö. Hyvällä tuurilla Kuopiohallin kentällä on menossa vaikkapa jalkapallo-ottelu, jota kävijä pääsee seuraamaan kuntopyörän selästä tai juoksumatolta treenin lomassa. Myös molemmilta Kuopion uimahalleilta löytyy kuntosalit.

Alfido mainostaa itseään suurenmoisille ihmisille tarkoitettuna matalan kynnyksen liikuntakeskuksena. Kertamaksu on 10 euroa, mutta tänne pääsevät treenaamaan vain ne, joiden painoindeksi on 25 tai isompi. Tukijoukoissa pääsevät mukaan treenaamaan myös alemman painoindeksin omaavat. Huippu Centeriin pääsee treenaamaan kuntosalille tai ryhmäliikuntaan 8 euron kertahintaan. Huipussa hienoa on se, että sen trampoliiniareenalla viihtyvät lapsetkin. Kuntosalin puoli ja trampoliinialue ovat aivan vierekkäin, jolloin vanhempi voi mennä sillä aikaa treenaamaan, kun lapset kuluttavat aikaansa juustokuutioihin hyppien. Toki myös lapsenmieliset aikuiset (nimimerkillä kokemusta on) viihtyvät trampoliiniareenalla, eikä sinne aivan pieniä lapsia voisi ilman aikuisen valvontaa päästääkään.

Huippu Centerin trampoliiniareenalla viihtyvät rämäpäiset aikuisetkin.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua sinulle, joka etsit kertaluontoista liikunnallista kokemusta Kuopiossa. Sinulle, jolle Kuopio on jo ennestään tuttu: Jäikö jokin hyvä liikuntapaikka mielestäsi mainitsematta? Ilmianna suosikkisi kommenteissa. :)

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.