Pallontallaajat.net
Valikko

Valojen sinfoniaa Jyväskylässä

Viime viikonloppuna Jyväskylässä järjestettiin viidettätoista vuotta putkeen Valon kaupunki -niminen valotaidetapahtuma. Jokavuotinen tapahtuma on ilmainen ja se tarjoaa eri taiteilijoiden suunnittelemia valoteoksia ympäri Jyväskylän. Lisäksi joukkoliinnevälineillä kulkeminen on ilmaista jokaisena tapahtumailtana, joten kenenkään ei tarvitse jäädä tapahtumasta pois vedoten huonoihin tai kalliisiin kulkuyhteyksiin.

Osallistuimme puolisoni kanssa tapahtumaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja sen nähtyämme toivomme hartaasti, että tapahtumaa jatketaan tulevaisuudessakin yhtä suurella panostuksella. Tapahtuma oli tänä vuonna kolmepäiväinen ja sen keskeisimpiä tapahtumapaikkoja olivat muun muassa Kirkkopuisto, Tourujoki ja Jyväskylän yliopiston Ylistön kampus, jotka me valitsimme tällä kertaa vierailukohteiksemme. Tänä vuonna valoteoksista vastaavia taiteilijoita oli saapunut Suomen lisäksi Hollannista, Ranskasta, Unkarista ja Itävallasta.

Valon kaupungin aikana Jyväskylään rakentuu aina sekä väliaikaisia valoteoksia että muutama pysyvä valaistuskohde. Kirkkopuistoon oli tänä vuonna rakennettu seitsemän eri taiteilijan voimin “salainen puutarha”, jonka lukuisten eri valoteosten aiheet pyörivät luontoaiheiden ympärillä. Esillä oli muun muassa kastelukannuja, perhosia, kukkia ja planeettoja. Kaupunginkirkossa oli myös torstaista lauantaihin esillä valokuvanäyttely ja lauantaina halukkaat pääsivät nauttimaan gospelkuoron esityksistä. Lauantai-iltana, ihmisiä vilisi kuin muurahaisia pitkin puistoa, jonka tunnelma oli osittain jopa psykedeelinen valoteoksista hohkaavissa neonvaloissa ja vaimean konemusiikin soidessa taustalla. Valaistuja taideteoksia lukuunottamatta puistossa oli hyvin pimeää, joten lyhyet askeleet ja kädestä kiinnipitäminen olivat elinehtoja, jotta emme olisi puolisoni kanssa hukanneet toisiamme ihmispaljouteen.

Flower Power #2 – Maro Avrabou & Dimitri Xenakis, Ranska

Lux Creatura – Flowers of Life kollektiivi

Kakkarat – Elisa Hillgen & Tehomet Oy

Kirkkopuistosta siirryimme Kauppakadulle, jossa oli mahdollista nauttia katuruokakojujen antimista ja valittujen liikkeiden kauniisti valaistuista näyteikkunoista valtavan, 800:sta kierrätetystä vesikanisterista rakennetun punaisen elefantin valvovien silmien alla. Taidetyöpajoja, lamppukirppis, disco, näyttelyitä ja esityksiä – tapahtuman kattaus oli laaja ja monipuolinen, eikä kaikkea ollut mitenkään mahdollista kokea yhtenä iltana. Mutta jäipähän ihmeteltävää ja koettavaa seuraavillekin vuosille.

Valuimme Kauppakatua pitkin hiljalleen kohti Tourujokea, johon oli rakennettu muun muassa lisää luontoaiheisia teoksia. Omaksi suosikikseni nousivat kauniit, meduusojen muotoiset valoteokset, jotka voisin milloin hyvänsä ottaa omaa tulevaisuuden puutarhaani koristamaan. Eli tapahtuma tarjosi myös runsaasti inspiraatiota wannabe-valotaiteilijalle.

Red Elephant – BIBI, Ranska

Lemppari meduusani!

Antakaamme tälle selfieteokselle nimi “Meduusan hyökkäys”.

Viimeisenä käyntikohteena meillä oli Jyväskylän yliopiston Ylistön kampus, johon oli luotu “Nexus” -niminen teos sekä pystytetty 20 euron hintainen pop-up saunaelämys sisältäen muun muassa saunoja, paljuja, porealtaita ja pientä purtavaa sekä sauna-aiheisen valokuvanäyttelyn. Saunaelämyksen väliin jääminen hieman harmitti näin jälkikäteen, mutta toivottavasti pääsisimme kokemaan sen ensi vuonna. Lämpimät löylyt eivät nimittäin olisi tehneet lainkaan pahaa syksyisessä ja kylmenevässä illassa.

Nexus – Daniel Besnyo, Unkari

Kaikenkaikkiaan tapahtuma oli positiivinen yllätys sisältäen kauneutta, yllätyksellisyyttä, seikkailuhenkeä, kantaaottavuutta ja inspiroitumista. Suosittelen lämpimästi ottamaan osaa tähän kaupunkilaisten yhdessä rakentamaan valon juhlaan ja tutustumaan sitä kautta Jyväskylän kaupunkiin, jonka läpi moni meistä usein ajaa, mutta joka ansaitsisi tulla lähemminkin tutuksi. Ensi vuoteen folks!

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.