Pallontallaajat.net
Valikko

Merellinen, hurmaava ja positiivisesti yllättänyt Split

Keväällä 2018 intouduimme ystäväni Anitan kanssa haaveilemaan Kroatian matkasta ja pohdiskelujen tuloksena päädyimmekin sitten kesäkuussa viikoksi hurmaavaan Splitiin Adrianmeren syleilyyn. Itse en ollut koskaan aiemmin laskenut matkalaukkuani Kroatin maan kamaralle, kun Anitalle maa taasen oli kertaalleen tuttu, mutta Split kaupunkina uusi tuttavuus. Mielissä siinsivät turkoosit vedet, vedeneläviä tarjoilevat ravintolat ja historialliset kiviset kadut – ja niitä kyllä saimme!

Erityisesti kaupungin ihanat vanhat kivirakennukset, vihreät ikkunaluukut, patinoituneet parvekkeet, kapeat kujat ja lukuisat portaikot tekivät vaikutuksen rustiikkisten yksityiskohtien ystävään. Tuntui, että jokaisella kujalla, kadulla ja aukiolla riitti ihmeteltävää. Pieniä design-, käsityö- ja taidekauppoja riitti kierrettäväksi. Toki kaupunki pursusi perinteisiä turistikrääsäkauppoja, mutta tarjolla oli myös ilahduttava määrä paikallisia tuotteita. Monet paikalliset taisivat kohtuullisesti englantia, joten suuremmilta kieliongelmilta ja väärinymmärryksiltä vältyttiin. Toisaalta koska kyseessä on kaupunki, joka on noussut suosituksi päiväretkikohteeksi Kroatiaan suuntaavien turistien keskuudessa, oletettavasti myös englannin taitaminen on kasvanut. Ei voi kuitenkaan sanoa, että kaupunki olisi vielä täysin kansoittunut ulkomaalaisista tai että paikallinen elämänmeno olisi jotenkin jäänyt turismin jalkoihin. Itse koin kokevani Splitissä ja sen lähiympäristössä myös aitoa kroatialaista tunnelmaa. Toki onhan se ihan itsestänsäkin kiinni, mihin haluaa suunnata ja rahansa kantaa.

Splitin muurien sisällä oleva vanha kaupunki oli sen verran pieni, ettei sen läpikäyntiin kovin montaa päivää mennyt. Toisaalta jonain päivinä oli kiva vain istuskella fiilistelemässä kaupungin rauhallista tunnelmaa.  Havaitsimme, etteivät paikalliset kohkaa samalla tavalla, kuin monet muut etelämaalaiset, vaan esiintyvät hyvin hillitysti. Havaitsimme myös, että ihmiset olivat piirteiltään hyvin kauniita. Moni ihmetteli suuresti, kun kerroimme lomamme pituudeksi viikon, sillä useimmat matkailijat vierailevat Splitissä päivän parin verran ja jatkavat sen jälkeen matkaansa seuraavaan kaupunkiin. Meillä oli kuitenkin riittävästi suunnitelmia tuleville päiville sekä tiedossa pari päiväreissua Splitin lähialueille, joten emme uskoneet, että tulisimme viikon aikana tylsistymään. Splitissä tallaamisen lisäksi teimme reissut Krkan kansallispuistoon sekä pyöräretken Trogiriin. Yhden helteisen päivän vietimme paikallisessa ostoskeskuksessa Mall of Splitissä suojassa polttavalta auringolta kun taas toisena lähdimme mukaan auringonlaskun melontaretkelle. Näistä kerron kuitenkin tarkemmin tuonnempana.

Majoituksemme järjestyi AirBnB:n kautta ja siisti yksiömme sijaitsi aivan Mall of Splitin vieressä. Emme siis majoittuneet aivan ydinkeskustassa, vaan kuljimme matkat aina paikallisbussilla, johon olimme ostaneet isomman määrän sarjalippuja. Bussiaikataulut löytyivät kätevästi netistä ja bussipysäkeiltä.

Hintataso Splitissä oli edullisempi kuin Suomessa, muttei kuitenkaan överihalpa. Turisteja on kaupungissa nykyään sen verran, että myös palvelujen hintatasoa on osattu nostaa sen mukaan. Opiskelijabudjetilla selvisimme kuitenkin mainiosti: bussilippu maksoi 11 kunaa eli noin 1,50 €, jäätelötötterön sai 9 kunalla eli noin 1,20 € ja ravintola-annoksen noin 100 kunan molemmin puolin eli 15 € paikkeilla.

Kaiken kaikkiaan Splitistä jäi positiivinen mielikuva ja haluamme molemmat tehdä vielä uudelleen reissun Kroatiaan. Ehkäpä seuraavaksi vuoroaan odottaa Dubrovnik, joka Game of Thrones fanille olisi tietenkin mieluisa kohde tai sitten antiikin ajoista henkivä Pula. Saa nähdä mihin seuraavaksi päädymme, mutta siitä olen varma, että takaisin palaan joka tapauksessa.

Ota siis mukava asento ja valmistaudu nojatuolimatkaan Splitissä..! :)

©wantedalifelessordinary.pallontallaajat.net

Edellinen viesti Seuraava viesti

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Jätä vastaus

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.